Sláva, lesk a bída PEGů

5,0 5
12

Sláva, lesk a bída PEGůzdroj: istockphoto.com

PEG neboli Polyethylen Glycol je chemická látka, která se do kosmetiky přidává pro zlepšení uživatelského komfortu při používání. Slouží především jako emulgátor a také zvyšuje efektivitu účinných látek. PEG najdete ve složení vždy podle zkratky, jejíž součástí je většinou i číslo, např. PEG-2, PEG 100 nebo PEG-180M. PEGy také můžou být navázané na další látky, např. PEG-9 stearate. Látky PEG jsou považované všeobecně za bezpečné pro kosmetické použití, na druhou stranu ale mají celkem špatnou pověst. Proč tomu tak je? A co vlastně PEGy v kosmetice dělají dobře a co špatně?

Všechna sláva...

PEGy mají v kosmetických produktech 3 důležité funkce. Jsou to funkce, které zlepšují především uživatelskou pohodlnost při používání. Díky PEGům se krémy lépe roztírají, jsou efektivnější a mají příjemnější konzistenci. Díky PEGům se také lépe a snadněji odlíčíme a smyjeme ze sebe celodenní špínu. PEGy dokáží změnit konečnou konzistenci přírodních složek a udělají je třeba méně mastnými. Nebo stabilnějšími. A to přece vůbec není špatné. Jaké jsou tedy přesně tyto 3 funkce PEGů:

  • (1) Je to emulgátor. Což znamená, že PEG pomáhá udržet u sebe olejovou a vodní složku v produktu. Pokud smícháte dohromady vodu pro hydrataci a rostlinný olej pro výživu pleti, tak tento pěkný mix vám moc dlouho spolu nevydrží. Voda s olejem dohromady prostě nedrží. A přesně k tomu složí emulgátor. Naváže na sebe z jedné strany molekulu vody, z druhé strany molekulu oleje a všechno udrží pohromadě. PEGy tak najdete v krémech a v pleťové i tělové péči, kde slouží jako zlepšovátko pro konečnou konzistenci. PEGy navíc fungují i jako látka, která zlepšuje změkčení a zvlhčení kůže.
  • (2) Je to emulgátor. A emulgátor najde využití nejen jako součást krémů. Díky emulgátorům se můžeme například odličovat lehce olejem. PEGy tak najdeme v hydrofilních odličovacích olejích. Ty obsahují rostlinné oleje, případně další složky, a PEGy. Po nanesení na pleť na sebe navážou líčení a nečistoty. Při smývání molekuly PEGů mají už na jedné straně navázané částečky olejů a nečistoty a okamžitě se spojují i s vodou. Společně vytváří mléčnou emulzi, kterou z pleti lehce smyjete vodou. Bez mastných povlaků nebo zbytků oleje na pleti.
  • (3) Je to vozidlo. Kromě emulgačních účinků mají PEGy ještě jednu funkci. Část PEGů má velmi nízkou molekulární hmotnost, a dokáží tak proniknout do hlubších vrstev pokožky. Navíc tím, jak změkčují kůži, zlepšují její propustnost, a tak zlepšují i pronikání dalších účinných látek z kosmetiky do hlubších vrstev kůže. PEGy tak najdete i v pleťových sérech nebo krémech, které obsahují právě aktivní složky. PEGy zlepšují vstřebatelnost látek, doslova je dováží do hlubších vrstev kůže, a zvyšují tak efektivitu krémů a pleťových sér.

 

… polní tráva

To všechno zní tak krásně a PEGy vypadají jako ten nejlepší zlepšovák od vynálezu kola. Zlepšuje to konzistenci, zvyšuje to efektivnost jednotlivých složek a aktivních látek v kosmetice a navíc to dokáže odlíčit bez zbytkových povlaků a filmů na pokožce. Prostě ideál. Není ale všechno tak růžové, jak to možná na první pohled vypadá. Jaké jsou tedy negativní vlastnosti PEGů? Jsou spojené především s tím, že PEGy zvyšují propustnost pokožky. A do kůže dokáží dopravit nejen ty dobré aktivní látky, ale také ty špatné a dokonce i ty, které tam nemají co dělat. Tedy do kůže tak pronikají nejen látky, které najdeme v kosmetice, jako třeba minerální olej a další chemické látky, ale i nečistoty, které rozhodně nemají na kůži místo. PEGy tak například můžou způsobovat akné a ucpávat póry. Protože nečistoty, které se náhodou ocitly na pleti, prostupují do dalších vrstev navázané na PEG. PEGy také můžou zhoršovat alergie a prohlubovat reakce citlivé pokožky na vnější prostředí. Tím, jak zvyšují prostupnost horních vrstev pokožky, PEGy pokožku také oslabují. Můžou přispívat k dehydrataci, ke ztrátě nejen vody, ale i dalších výživných látek. Pokožka látky nejen lépe vsakuje, ale také propouští na druhou stranu. To všechno hovoří proti používání PEGů v pečující kosmetice.

Jak se vám článek líbil?