Jojobový olej aneb pomoc pro pokožku i vlasy

5,0 5
3

Simondsie čínskázdroj: shutterstock.com

Téměř všechny jednodruhové oleje jsou více méně univerzální, snesou je všechny typy pleti a lze je použít jak na pokožku, tak na vlasy i celé tělo. Stejně je tomu tak i u jojobového oleje. Dokonce by se dalo říct, že jeho popularita mnohé kolegy převýšila a jojobový olej si s dalšími několika vyvolenými užívá pobyt na výslunní uživatelské oblíbenosti. Ono se vlastně není čemu divit. Kdo by netoužil po tom mít doma tak univerzální produkt, který můžete použít nejenom na celé svoje tělo, ale i na celou rodinu? Na opruzenou dětskou pokožku, na odřenou mužskou pleť…

Jojobový olej, nebo spíše jojobový kapalný vosk, se lisuje za studena ze semen keře Simmondsia Chinensis, česky Simondsie čínské. Původní výskyt tohoto stálezeleného keře byl pouze v pouštních oblastech Severní Ameriky, ale díky širokém využití v kosmetickém průmyslu se jeho pěstování značně rozšířilo po celém světě. Olej se lisuje z velkým semen připomínajících kávová zrna, je bohatý na množství nenasycených mastných kyselin a vitaminu E. Díky chemickému složení velice podobnému kožnímu mazu člověka, je jojobový olej skvěle snášen i tou nejcitlivější pokožkou, alergiky i lidmi trpícími na nejrůznější kožní onemocnění. Můžete jej bez obav aplikovat na všechny typy pleti i vlasů. Jediné, k čemu není olej vhodný, je vnitřní užití, neboť prochází trávicím traktem bez jakýchkoliv pozitivních účinků nezměněn.

Přejít na sekci článku:

Fenomén jojobového oleje?

Jojobový olej sice není žádnou převratnou novinkou v péči o pleť, zná jej již mnoho generací žen a dívek, ale stále čím dál více lidí objevuje jeho blahodárné účinky na pokožku, léčbu kožních problémů i na suché poškozené vlasy. Co vlastně všichni na tom oleji vidí?

Jojobový olejzdroj: shutterstock.com

1 Jojobový olej můžete použít na všechny typy pleti a nemusíte se bát, že byste přestřelili. Díky obsahu vysokomolekulárních esterů podobných těm, které přirozeně vytváří naše mazové žlázy, je olej vhodný i pro citlivou pleť či malé děti, prospívá i zánětlivé či aknózní pleti. A jako bonus… na pokožce nazanechává pocit mastnoty!

2 Olej obsahuje přirozeně se vyskytující UV filtr 3- 4. To samo o sobě není nic moc, ale pokud se dlouhodobě nevystavujete přímému sluníčku, jojobový olej vás na tu chvíli, než přeběhnete z domu do práce, ochrání. Navíc, můžete jej libovolně smíchat s oleji s vyšším UV filtrem, jako je třeba malinový olej či olej z pšeničných klíčků.

3 Jojobový olej můžete použít i jako vlasový zábal či koncentrovanou péči na konečky. Nejenom, že dodá zdravý lesk a jemnost, ale také lehce obalí roztřepený vlas a působí tak trochu jako přírodní silikon. Poškozené vlasy zacelí, ale pečuje i o pokožku hlavy a podporuje zdravý růst silných vlasů.

4 Když už máte lahvičku s jojobovým olejem, nemusíte se bát, že by jen tak žlukla. Specifické chemické složení zaručuje, že se vám i bez přidaných konzervantů jen tak nezkazí a vy jej můžete mít po ruce pro ošetření spálené či popálené pokožky, podrážděné poškozené pleti nebo jen tak na masáž. V posledním zmiňovaném případě je vhodné jojobový olej naředit s některým z méně hutných olejů.