Pupínkový detektiv: lanolin

5,0 5
2

Pupínkový detektiv: lanolinzdroj: shutterstock.com

Postupně se ochlazuje, a spolu s klesající teplotou a přibývajícím větrem tak hledáme krém, který by naší pleti posloužil i v zimě. Takový, který ochrání pleť, pomůže jí udržet hydrataci, vyživí a zvláční. Prostě na podzim hledáme takového pomocníka, který nám pomůže přežít zimu. Tyto zimní hutné krémy mají většinou jednu společnou surovinu a tou je lanolin. Je ale lanolin opravdu tím nejlepším možným zrovna pro vaši pleť? I když máte akné?

Přejít na sekci článku:

Co je to lanolin?

Lanolin je taková, když se nad tím zamyslíme, trošku nic moc surovina. Za poetickým a něžně znějícím názvem lanolin se totiž skrývá tzv. ovčí vosk nebo také ovčí maz. Lanolin totiž vzniká na ovčí pokožce. Ta přirozeně vylučuje maz, který má obalit ovčí chlupy a chrání je proti prochladnutí. Tento ovčí maz je právě lanolin. Z ovčího rouna se získává

Co je to lanolin?zdroj: shutterstock.com

Lanolin býval tajemstvím starověkých pastýřů ovcí. Ti totiž měli díky práci s ovcemi hladké a jemné ruce, které stárly pomaleji. Díky tomu se lanolin dostal v moderní době i do kosmetických produktů. Lanolin pomáhá chránit pleť, vytváří na ní ochrannou vrstvu, která je voděodolná, a pomáhá také zvyšovat účinnost dalších kosmetických složek. Lanolin se také velmi dobře snáší s dalšími kosmetickými surovinami, pomáhá vytvořit hladkou emulzi, a tvoří tak ideální složku krému.

V šedesátých letech se ovšem objevilo několik studií, které poukazovaly na škodlivost lanolinu. Pokožka reagovala na lanolin podrážděně, takže se předpokládalo, že na něj může být alergická. Jak se později ovšem ukázalo, důvodem bylo zvýšené používání chemických látek v zemědělství. Tyto látky se dostávaly i do ovčích chlupů, ovlivňovaly kvalitu získaného lanolinu, a způsobovaly tak alergie na pokožce. Proto se v dnešní době lanolin dále čistí a jeho použití v kosmetice je naprosto bezpečné. Tedy až na to, že opravdu výrazně přecitlivělou pokožku může lanolin podráždit. A taky je bohužel komedogenní.