4+1 faktů o dilo oleji

5,0 5
1

4+1 faktů o dilo olejizdroj: shutterstock.com

Dilo olej není moc známý. To je ale škoda, protože hlavně jeho regenerační schopnosti jsou totiž úžasné. Přidejme k tomu složení plné antioxidantů, přirozenou ochranu proti slunečnímu záření a schopnosti zjemňovat a vyhlazovat drobné linky a získáme zázrak, co stojí za tajemstvím věčného mládí. Což můžou potvrdit domorodé ženy v Pacifiku, které dilo olej používají v péči o pleť a vlasy a které díky němu vypadají jako stále mladé. Zapomeňte na kokosový olej, jeho nadvláda v péči o pokožku a vlasy skončila, je tady olej dilo!

Přejít na sekci článku:

(1) Dilo nebo tamanu?

(1) Dilo nebo tamanu?zdroj: biooo.cz - Mája Ráblová

Calophyllum inophyllum je strom pocházející z východní Afriky, Indie, Austrálie a Malajsie. Je rozšířený na pacifických ostrovech, v Indonésii, najdeme ho i na Filipínách, Srí Lance nebo Madagaskaru. Zvláštností je ovšem to, že v různých oblastech bývá nazýván různě. A tak se můžeme setkat s názvy jako je dilo, tamanu, kamanu, dimanu, pinnai a mnohými dalšími. V Austrálii si vysloužil poetický název krásný lístek (beauty leaf) a to díky estetické podobě svých listů. Dnes je tento strom často používán pro zkrášlení a dekoraci zahrad. Tamanu strom je navíc velmi odolný, často roste na suchých místech a písčitých plážích. Díky této své odolnosti býval dříve v Pacifiku uctíván jako svatý strom.

Olej z Calophyllum inophyllum je nejčastěji nazýván jako tamanu olej, na Fiji se vžilo zase označení dilo olej. Má výraznou tmavě zelenou barvu a hustou konzistenci. Olej se získává ze suchých ořechů z prvního lisování. Určitou zvláštností je fakt, že pokud utrhnete plod tamanu a vyndáte z něj pecku, tak ta neobsahuje žádný olej. Je nutné ji nejdříve usušit, zhruba po měsíci v suchu pecka zhnědne a získá lepivý povrch. Teprve poté je možné z ní vylisovat olej.