Citlivě na citlivou

5,0 5
1

Citlivě na citlivouzdroj: wikimedia.org

Uklidní to podrážděnou pokožku. Hydratuje to. Regeneruje to. Chrání to proti stárnutí a pomáhá to předcházet vzniku vrásek. Navíc to je přirozeně bezlepkové a působí to proti stresu. Pomáhá to s metabolismem a hubnutím a taky vás to uklidní během PMS. Jo a Inkové tomu říkali potrava válečníka. Zatímco my v Evropě tomu občas říkáme sloní ucho. Co je to? Amarant. Mouka, semínka nebo olej?

Přejít na sekci článku:

Amarant až od Inků

Amarant až od Inkůzdroj: shutterstock.com

Amarant neboli laskavec ocasatý je léčivá bylina, která pochází z Jižní a Střední Ameriky a byla používána starodávnými civilizacemi Aztéků a Inků. Ti si vážili především výživových vlastností amarantu a oslavovali ho jako potravu bojovníků, dodával jim totiž energii a sílu. V Evropě se amarant rozšířil v 16. století, kdy se začal používat v kuchyni i jako léčivá bylina. V následujících letech pak ale upadl do zapomnění a zpět na výsluní se dostává až v posledních letech, ať ve formě mouky nebo oleje.

Amarant je především potravina. Známá je amarantová mouka, která je přirozeně bezlepková, což z amarantu dělá velmi významného pomocníka pro celiaky. Jí se i amarantová semínka, která mají sladkou oříškovou chuť. Amarantový olej se získává právě lisováním ze semen. Oleje je v semenech celkem malé množství, okolo 6 %, což má za následek vyšší cenu amarantového oleje. Amarantový olej má žlutou barvu a hustou konzistenci. Olej se ze semen získává lisováním nebo za pomoci extrakce kysličníkem uhličitým. Přičemž extrakce lisováním pomůže zachovat více cenných látek.