Dýňový olej

5,0 5
3

Dýňový olejzdroj: shutterstock.com

Dýně jsou sice každoročně hitem podzimu, ale dýňový olej využijete celoročně. Jaro, zima, léto, podzim, ve dne i v noci, v kuchyni i v koupelně. Zapomeňte na exotické oleje, jako je marocké zlato nebo strom života z Afriky i z Asie. Raději zkuste zelený zázrak z rakouského Štýrska. Regeneruje, posiluje, je protizánětlivý a tak vůbec...

Přejít na sekci článku:

Zelené zlato z Rakouska

Originální původ dýní je pravděpodobně z Jižní a Severní Ameriky, i když některé prameny uvádějí jako původní dýňovou zemi Indii. Dýňový olej jako takový ovšem pochází z Evropy a používá se už od 18. století především v kuchyni. V té době se v jižním Štýrsku začala ručně sbírat dýňová semínka a zpracovávala se na olej. Semínka totiž byla lokálně velmi oblíbena pro svou oříškovou chuť, stejnou popularitu získal i olej, a tak je dýňový olej jednou z tradic rakouského Štýrska.

Zelené zlato z Rakouskazdroj: shutterstock.com

Olej se vyrábí ze semínek dýně a pro výrobu zhruba jednoho litru oleje je třeba použít 35 celých olejnatých dýní. Z dýní se vyberou semínka a rozemelou na kompaktní kaši. Tradičně se tato kaše poté opraží a vznikne typické jemně oříškové aroma i chuť. Teprve poté se semínka lisují a vzniká dýňový olej, který má výraznou chuť i vůni. V dnešní době se semínka zpracovávají i za studena a přímo z dýňových semen se lisuje olej. Ten má ovšem méně výraznou chuť a také je třeba minimálně dvojnásobné množství dýní pro stejné množství oleje, jako by se získalo při tradičním postupu.

Štýrský dýňový olej je světoznámý a vlastní i ochrannou známku EU, v této oblasti Rakouska se vyrábí už přes tři sta let. Ve velkém množství se začal používat po druhé světové válce a rozšířil se v té době do celého světa. Dýňový olej má tmavě zelenou barvu a je hutný a mastný. Pro barvu, výjimečné složení, skvělou chuť a pozitivní vliv na naše zdraví se štýrskému dýňovému oleji začalo říkat zelené zlato.