Pšenice není jenom na výrobu chleba

Pšenice není jenom na výrobu chlebazdroj: shutterstock.com

Pšenice vyšla v posledních letech z módy. Lepek, bílé pečivo a vůbec prostě nezdravá škaredá pšenice. Zbavte se toho, nikdo to už nejezte a vyhne se vám rakovina, nebudete mít autismus, zbavíte se plešatosti i obezity a navíc budete in. Dneska se prostě pšenice nejí. Přitom byla vždycky považována za jednu z nejlepších a nejužitečnějších obilovin. Takže jak to tedy je?

Zatímco vyloučení bílé mouky a sladkého pečiva z jídelníčku je zdravé a organismu prospěšné, tak se pšenicí jako takovou to až tak jednoduché není. Pšeničné klíčky mají totiž celkem významnou výživovou hodnotu, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin i komplex důležitých vitaminů. Jsou snadno stravitelné a zdraví prospěšné. A tak zapomeňte na průmyslově zpracovanou bílou mouku, která je při výrobě zbavena téměř všech prospěšných látek, a raději vyzkoušejte panenský olej lisovaný z pšeničných klíčků.

Přejít na sekci článku:

Pšenice a pšeničný olej

Pšenice pochází z Evropy a Asie. Původně byla pěstována jako obilí pro výrobu chleba a také jako krmné obilí pro domácí zvířata. Pšenice patřila a stále patří mezi nejdůležitější hospodářské rostliny. Pokud vezmeme všechny zemědělské plochy oseté pšenicí na celém světě, tak v globálním měřítku zabírá více místa pouze pěstování rýže. V dnešní době se pšenice pěstuje především kvůli produkci bílé mouky a také krupice.

Pšenice a pšeničný olejzdroj: shutterstock.com

Olej vznikl pouze jako vedlejší produkt zpracování pšenice, jeho blahodárné složení a účinky na naše zdraví byly zjištěny až mnohem později. Panenský pšeničný olej se dnes lisuje ideálně za studena z naklíčené pšenice, nebo se získává extrahováním pšeničných klíčků. Má žlutohnědou barvu a hustější konzistenci, která může připomínat med. Vyznačuje se i typickou vůní obilí. Kvalitu a způsob výroby oleje poznáte podle barvy i vůně, zatímco lisovaný olej má žlutohnědou až hnědou barvu s výraznou obilnou vůní i chutí, tak olej extrahovaný je světlejší a spíše žlutý s jemnějším aroma.

V Evropě je tento olej velmi ceněný jako doplněk pro vrcholové sportovce, kterým pomáhá vracet sílu a zvyšovat fyzické výkony. Stejně tak je ale vhodný i pro malé děti a jako doplněk stravy je doporučován i domácím zvířatům, kterým pomáhá dodávat vitaminy a nenasycené mastné kyseliny a podporuje zdravou a lesklou srst.