Tak na zdraví s brutnákem

Tak na zdraví s brutnákemzdroj: shutterstock.com

Brutnákový olej zní divně. Taky patří k těm méně známým. A to je možná totiž chyba. Jako doplněk stravy je brutnákový olej jedním z nejbohatších zdrojů nenasycených mastných kyselin. No a v kosmetice je zase výjimečný svou schopností uklidňovat a regenerovat podrážděnou pokožku. A tak brutnák do každé rodiny! Je to malý zázrak pro krásnou pokožku, pro věčné mládí a pro posílenou imunitu.

Přejít na sekci článku:

Trocha historie s brutnákem

Zatímco severské národy Evropy udržovaly své zdraví a dodávaly tělu nenasycené mastné kyseliny díky rybímu tuku, tak na jihu Evropy podávaly ryby s brutnákovým salátem. Brutnák je stejně jako ryby velmi bohatý na omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny, které jsou velmi důležitou složkou pro správné fungování našeho organismu, ale zároveň si je naše tělo nedokáže jednoduše vyrobit. Brutnák lékařský pochází původně z oblasti Středomoří, kde byl známý už ve středověku. Používal se jako zelenina na salát a jako součást středomořské kuchyně. Pro jeho blahodárné účinky především na nervový systém a srdeční choroby byl používán i jako léčivá bylina.

Trocha historie s brutnákemzdroj: sahutterstock.com

Název brutnák je odvozen z latinského slova borra nebo burra, které znamená ježatý a drsný vous. To odkazuje na vzhled rostlinky, především listů, které jsou... ježaté. Nejdříve byl brutnák pěstován výhradně jako zelenina do kuchyně, patřil mezi tradiční přísady do salátů nebo omáček, je vhodný i pro dochucení bylinkového másla nebo měkkých sýrů či smetany. Později se používal i jako bylinka domácího léčitelství. Čaj z brutnáku se používal pro léčbu onemocnění horních cest dýchacích, pro správné fungování močového měchýře nebo jako prevence kloubového revmatismu. Tyto účinky ale zatím nebyly nikdy prokázány farmakologickými studiemi.

Jako mnohem důležitější a cennější se v dnešní době ukázal olej získávaný ze semen brutnáku. Tento olej má složení bohaté především na nenasycené mastné kyseliny a jeho účinek byl prokázán i lékařskými studiemi. Má léčebný účinek při vnějším použití, uklidňuje zánětlivá kožní onemocnění. Stejně tak je brutnákový olej vhodný i pro vnitřní užívání, má protizánětlivé účinky a působí na revmatoidní artritidu. Brutnákový olej má mastnou hustou konzistenci a lehce naoranžovělou barvu.