Borůvkový koláč skoro bez cukru

Borůvkový koláč skoro bez cukruzdroj: biooo.cz

Křehké těsto, nahoře ovoce a na něm ještě drobenka. Jedna z největších klasik mezi letními koláči. Tak vyrazte do lesa na poslední borůvky a dejte se do pečení. Borůvkový koláč je tak jemný a tak sladký, ale přitom v sobě nemusí mít ani trošku bílého cukru. A vlastně nepotřebujete ani ten třtinový. Všechno to osladíte jen zralým ovocem, troškou stévie, agávovým sirupem a kokosovým cukrem.

Ingredience

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička stévie
  • (1 lžička cukru)
  • 125 g másla (event. Hery)
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • borůvky
  • agávový sirup
  • kokosový cukr
  • polohrubá mouka

Borůvkový koláč skoro bez cukru

Postup

  1. Nejdříve smíchejte mouku se stévií a špetkou soli. Pokud vám stévie úplně nechutná a máte pocit, že chuťově pořád cítíte ten její neobvyklý podtón, tak přidejte i lžičku třtinového nebo jiného oblíbeného cukru. Ten dodá těstu tradičnější sladkou chuť. Vmíchejte jedno celé vajíčko a úplně nakonec nožem zapracujte na kostičky nakrájené máslo. Teprve poté rukama vypracujte těsto, mělo by mít lehce drobivou texturu. A dejte ho odpočinout alespoň na jednu hodinu do ledničky.
  2. Připravte si pečicí misku na koláč. Namažte ji máslem a vysypte moukou. Těsto můžete rozválet a přenést do misky. A nebo ho do misky nadrobte, pokryjte tím drobeným těstem celé dno a rukama ho vtlačte, abyste vytvořili souvislou vrstvu a pokryli těstem celé dno. Okraje nechte lehce zvednuté. Přidejte borůvky a oslaďte je podle chuti agávovým sirupem.
  3. Ve vedlejší misce si připravte drobenku. Smíchejte asi dvě lžíce polohrubé mouky, dvě lžíce kokosového cukru a dvě lžíce másla. Rukama zpracujte drobenku, podle vkusu a chuti ji ještě doslaďte nebo přidejte mouku. Drobenku nasypejte na vrstvu borůvek a celý koláč dejte péct na zhruba půl hodiny na 200 °C. Vyndejte ho z trouby, pokud drobenka získá tmavě karamelovou barvu a okraje těsta jsou dozlatova. Koláč nechte vychladnout a teprve potom ho krájejte na jednotlivé porce. Za tepla je opravdu hodně křehký a nejspíš by se vám rozpadl. Ale možná neodoláte a zakrojíte ho ještě kouřící rovnou z trouby. Voní totiž božsky.
Jak se vám článek líbil?