Hruškový obrácený koláč

5,0 5
3

Hruškový obrácený koláčzdroj: biooo.cz

Přišel k nám z Francie. Přišel plný karamelu, šťavnatých jablek a s vláčným těstem. Tarte Tatin. Česky mu trošku popisně říkáme obrácený koláč, to protože se vlastně peče obráceně, ovocem dolů. Do původního receptu patří jenom cukr, jablka, máslo, mouka a voda. Jednoduchý na suroviny, náročnější na postup. Starý je skoro už sto padesát let. Není to prostě žádný nováček. Takže kromě toho tradičního existuje i spoustu variací. My si ho dneska upečeme trošku složitější, trošku jiný, mnohem vláčnější a navíc trošku zdravěji se stévií. A taky s hruškami, protože sezóna jablek si ještě měsíc počká.

Ingredience:

  • 4 lžíce másla
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 – 4 velké hrušky
  • skořice
  • 1 ½ hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička stévie
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 8 lžic másla (100 g)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 velká vajíčka
  • ½ hrnku plnotučného mléka
  • lžička citronové šťávy

 

Hruškový obrácený koláč

Postup:

  1. Nejdříve si připravte karamel. Dejte do hrnce máslo, nechte ho rozpustit a přidejte cukr. Vše míchejte spíše při nižších teplotách, dokud se cukr nerozpustí, mělo by to trvat zhruba asi tak 5 minut. Karamelovou směs pak vlijte do menší formy na koláč a rozprostřete po celém dnu. Karamel nejspíš ztuhne, ale to vůbec nevadí. Na karamelový základ dejte na plátky nakrájené hrušky, jestli chcete hodně ovocný koláč, tak je dávejte do dvou vrstev, první vrstvu na efekt a tu druhou na chuť, můžete posypat skořicí a připravte si koláčové těsto.
  2. Začněte tím, že v jedné míse smícháte sypké ingredience. Hladkou mouku, prášek do pečiva, malinko soli a stévii. Máslo utřete se lžičkou cukru do krému, přidejte vanilkový extrakt a důkladně zašlehejte. Po jednom vmíchejte žloutky. Poté postupně vmíchejte mléko a moučnou směs tak, že vždy zamícháte pár lžiček mouky a pak malé množství mléka. Vždy na střídačku, dokud nevznikne hutné a lepivé těsto. Připravte si sníh ze dvou bílků s troškou čerstvé citronové šťávy a vmíchejte sníh do těsta. Těsto poté nalijte do formy na vrstvu hrušek a vše dejte péct na zhruba 170 °C na půl až třičtvrtě hodiny.
  3. Koláč je hotový, až na povrchu zezlátne, může i výrazně naběhnout a popraskat. Vyndejte koláč z trouby a nechte ho vychladnout, poté ho vyklopte na talíř, mělo by to jít velmi lehce. Výsledkem je jemné mléčné těsto, které je upečené zezdola do zlatova, zatímco navrchu je plné hruškové šťávy a karamelové omáčky. A hned potom jsou lehce zkaramelizované hrušky s troškou skořice. Stojí to prostě za to.

 

Hruškový obrácený koláč

Jak se vám článek líbil?