Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Letní ovocný koláč

Letní ovocný koláč Recept na ovocný koláč se stévií.
Hana Bartušková
5,0 5
3

Letní ovocný koláč zdroj: biooo.cz

Křehké těsto patří mezi nejpoužívanější těsta pro recepty hlavně na jablečné koláče, ale bohužel obsahuje hromadu cukru a ještě větší hromadu bílé mouky. Pojďme si proto tradiční křehké těsto trošku vyzdravit a upečme si celozrnný koláč z křehkého těsta se sezónním ovocem. Stačí ubrat bílé mouky, místo toho přidáme tu tmavou, zdravější. Taky úplně vypustíme obyčejný cukr a místo toho těsto osladíme stévií a troškou kokosového cukru jen tak pro tu jeho karamelovou chuť. Pak už jen přidat meruňky a maliny a po asi tři čtvrtě hodině jsem z trouby vytáhla voňavé štěstí.

Z čeho koláč upečeme:

  • 260 - 300 g mouky polohrubé
  • 200 g mouky špaldové
  • 1 lžička stévie
  • 4 lžíce kokosového cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 1 máslo (250 g)
  • 4 žloutky
  • 60 ml mléka

 

Smíchejte všechny suché složky - obě mouky, stévii, kokosový cukr a kypřící prášek. Studené máslo nakrájejte na kousky a přidejte do mouky. Nejdříve ho zamíchejte nožem a poté prsty vypracujte drobenku. Teprve potom přidejte žloutky a mléko. Rychle vypracujte těsto. Je poměrně lepivé, pokud vám to vadí, tak přidávejte po lžičkách polohrubou mouku, dokud nedosáhnete příjemné konzistence. Dejte ale pozor, abyste nepřidali mouky až moc, těsto by se drobilo a po upečení by bylo přehnaně suché. Hotové těsto dejte odpočívat do ledničky asi na jednu hodinu.

Letní ovocný koláč

Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Těsto vyndejte z ledničky a oddělte z něho zhruba jednu čtvrtinu bokem. Zbytek vyválejte a přeneste na formu. Přidejte nakrájené ovoce, já jsem použila meruňky a maliny. Pocukrujte podle chuti, na zralé ovoce ale moc cukru není ani třeba. Já jsem přidala asi dvě špetky kokosového cukru. Zbývající těsto vyválejte, nakrájejte na pásky a uzavřete koláč mřížkou. Dejte péct na 180 °C zhruba na 40 – 50 minut, hlídejte a vyndejte, až bude těsto zlatavě hnědé. Koláč skvěle chutná uleželý druhý den ráno. Podávejte se zakysanou smetanou nebo zmrzlinou.

Letní ovocný koláč

Letní ovocný koláč