Muffiny z bílé čokolády s ostružinami

Muffiny z bílé čokolády s ostružinamizdroj: biooo.cz

Některé recepty na muffiny jsou lehké. Vezmete tekuté složky, vezmete sypké složky, promícháte, pak to smícháte všechno dohromady a je hotovo. A některé recepty jsou trošku složitější, to ale neznamená, že bychom na ně měli úplně zanevřít. Ty složitější muffiny to totiž vynahradí chutí. Jsou tak jemné, lehce čokoládové, rozplývají se na jazyku. Tajemství je pak nejen v receptu, ale také v kvalitě použitých ingrediencí, tak na to nezapomínejte při nákupu.

Muffiny z bílé čokolády s ostružinami

Ingredience

  • 50 g bílé čokolády
  • ½ hrnku kakaového másla
  • lžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 hrnek mléka
  • 1 vejce
  • ostružiny

 

Postup

  1. S bílou čokoládou se docela špatně pracuje. Je totiž náchylná ke zdrcnutí. Trošku obtížněji se pracuje i s kakaovým máslem. Při celkem nízkých teplotách totiž okamžitě nabývá pevného skupenství, těsto tak může hrudkovat a není jednoduché ho vymíchat dohladka. Pamatujte na to a rozhodně nezkracujte čas nutný na dokonalé vypracování těsta. A důležité je, aby těsto bylo celou dobu alespoň vlažné.
  2. Začněte tím, že rozpustíte ve vodní lázni bílou čokoládu i kakaové máslo. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a třtinový cukr. V druhé misce smíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. Mléko použijte plnotučné a ohřejte ho. Teprve poté přidejte mléko do rozpuštěné čokolády. Vše promíchejte a přidávejte po lžičkách mouku. Úplně nakonec vmíchejte do směsi vajíčko, které jste nechali ohřát na pokojovou teplotu, nedávejte vajíčko vytažené z ledničky. A pamatujte, že vajíčko nesmíte přidat do moc teplého těsta, aby se nezdrclo.
  3. Těsto pořádně promíchejte a přidejte ostružiny. Čím víc, tím samozřejmě líp, ale záleží na vás. Recept by měl stačit na zhruba osm muffinů ve velkých košíčcích, případně 12 – 14 muffinů v košíčcích běžné velikosti. Pečte podle velikosti použitých košíčků, já jsem velké pekla na 200 °C zhruba půl hodiny, menší muffiny sledujte a vyndejte z trouby maximálně po 20 minutách. Nechte vychladnout a můžete se zakousnout. Nebo je ještě nazdobte krémem. Utřete asi dvě lžíce másla s kokosovým cukrem, přidejte tučný jogurt, použila jsem dětský Lipánek, krém našlehejte, muffiny ozdobte a je hotovo.

 

Muffiny z bílé čokolády s ostružinami

Jak se vám článek líbil?