Podzim s čokoládou

5,0 5
2

Podzim s čokoládouzdroj: pixabay.com

Čokoláda je takové malé antidepresivum, které můžete mít vždycky doma. Lék na všechny bolesti, smutky a stresy. Čokoláda, hlavně ta kvalitní s vysokým obsahem kakaa, dokáže zlepšit náladu na počkání. Rozpouští se na jazyku, je tak sladká a omamná. Navíc je plná antioxidantů, a tak bojuje proti předčasnému stárnutí organismu. A taky podporuje tvorbu serotoninu neboli hormonu dobré nálady. Není tedy divu, že se po konzumaci čokolády cítíme lépe. A aby toho nebylo dost, tak čokoláda platí i za jedno z přírodních afrodiziak. Takže pro podzim plný lásky, bez depresí a s dobrou náladu, si dejme s čokoládou do nosu. Podzim by měl být čokolády prostě plný.

Pokud jde o čokoládu v kuchyni, tak čarovat můžete se všemi druhy.

  • Hořká čokoláda je jedna ze základních surovin pro pečení hutných a výživných dezertů. Brownies, další čokoládové dortíky, čokoládové krémy a polevy nebo čokoládové sušenky. V tomto případě navíc platí, že čím kvalitnější čokoláda, tím lepší výsledek. Proto při nákupu sáhněte určitě po té s vysokým obsahem kakaa.
  • Mléčná čokoláda je zase skvělá jako doplněk. Nalámejte ji do muffinového těsta nebo ji nastrouhejte do domácí zmrzliny. A nebo zkuste domácí variantu mléčné čokolády. Ve vodní lázni rozpusťte kvalitní hořkou čokoládu, přidejte trošku mléka a trošku smetany, případně lehce oslaďte, nechte ztuhnout a zakousněte se do lahodné domácí mléčné čokolády.
  • Bílá čokoláda je taková čokoláda nečokoláda. Neobsahuje totiž kakao, vyrábí se ale z kakaového másla, které má na naše tělo podobné účinky jako kakao. Bílá čokoláda je v kuchyni trošku opomíjená, ale zkuste si upéct muffiny z bílé čokolády nebo ji použijte jako základ pro polevu.
  • Kakao je skvělá alternativa hlavně na pečení. Máte opravdu rádi čokoládu? Tu hořkou, tmavou a ještě tmavší? Tak si něco upečte s velkou dávkou kvalitního kakaa. Protože přesně o tom čokoláda je. O pořádné dávce pravého kakaa.
  • Drcené kakaové boby jsou pak záležitostí opravdu pro fajnšmekry. Mají výrazně hořkou chuť, která nepřipomíná ani čokoládu, spíš chutnají jako o ještě kousek hořkosti bohatší kakao. Ale jsou skvělé jako přídavek do kaší, müsli, poslouží jako ozdoba na dorty, do domácí zmrzliny nebo pudinkového krému.

Takže máte rádi čokoládu? A máte ji raději studenou nebo teplou?

Čokoládová zmrzlina (vegansky)

Tento podzim je zatím až výjimečně teplý, takže je tady jedinečná a letos nejspíš poslední příležitost si pořádně vychutnat domácí zmrzlinu. Zkuste si ji tentokrát udělat vegansky, s čokoládou, kokosem a kakaem. Budete potřebovat:

  • 400 ml kokosové smetany (čím hustší, tím lepší)
  • 200 ml vody (nebo rostlinného mléka)
  • 3 lžíce tmavého cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • veganská čokoláda
  • vanilkový extrakt

Podzim s čokoládou

Smíchejte 400 ml kokosového mléka, můžete použít i kokosovou smetanu, s 200 ml dalšího rostlinného mléka, skvělé je třeba mandlové, nebo použijte jen obyčejnou vodu. Oslaďte cukrem, použijte buďto třtinový nebo sáhněte po ještě tmavším a výraznějším tmavém cukru s melasou. Přidejte tři lžíce kakaa. Vše pořádně smíchejte a dejte do horké lázně, aby se tekutiny zahřály a důkladně propojily. Do teplé směsi pak ještě vmíchejte lžičku vanilkového extraktu a kousky čokolády, ty se rozpustí a dodají směsi pravou čokoládovou chuť. Pokud vám až tak nezáleží na vegenské formě zmrzliny, můžete přidat i pravou smetanu. Vše dejte zamrazit, zhruba na čtyři hodiny a směsí občas zamíchejte, aby byla zmrzlina nadýchaná.

Bílé čokoládové mléko

Je vám na podzim spíš už zima? A už nevidíte ani necítíte to sluníčko, první svetr jste ze skříně vytáhli už prvního září a vlastně je vám pořád zima? Tak potom si čokoládu raději ohřejte. Taková tekutá čokoláda s mlékem a lžičkou šlehačky zahřeje a dokonale napraví náladu po víkendové procházce. Budete potřebovat:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 30 g bílé čokolády
  • trošku kokosového cukru
  • šlehačka

 

Podzim s čokoládou

Mléko ohřejte a přidejte do něj kostičky bílé čokolády. Pořádně míchejte a nechte čokoládu rozpustit. Oslaďte si podle vkusu, možná to nebudete potřebovat, ale když přidáte dvě lžičky kokosového cukru, získá čokoláda lehce rafinovanou karamelovou příchuť. Přelijte do hrnečku, ozdobte šlehačkou a kousky drcených kakaových bobů. Chutná to nekonečně sladce a navíc to úplně dokonale zahřeje.

Jak se vám článek líbil?