Recenze: Jak na zeleninové čaje

5,0 5
4

Recenze: Jak na zeleninové čajezdroj: biooo.cz - Mája Ráblová

Ano, ano, nespletla jsem se. Opravdu zeleninové :). Chápu, že to zní zvláštně, i mně to připadalo ještě minulý týden tak nějak podivné. Pokud tuto část Numi sortimentu přecházíte stejně jako já doposud, už nemusíte!

Jde o směs zeleniny, koření a zeleného nebo černého čaje. Když si poprvé přečtete toto složení, asi si vybavíte něco jako nevydařenou polévku, ale chuť vás nejspíš mile překvapí. Po prvním loku už vám to připadá naprosto přirozené a třeba, překvapivě pro mě, fenykl mi chutnal snad ještě víc než mrkev-kari. Té kombinaci jsem přitom dávala snad jako jediné šanci. Ale není to samozřejmě jen o chuti, takovýto nápoj má vliv i na naše zdraví.

Recenze: Jak na zeleninové čaje

K čemu je tedy takový zeleninový čaj dobrý?

  • K pití, nečekaně. :)
  • Ideální ke slanému jídlu místo sladkého pití nebo studené vody.
  • Podporuje správné trávení.
  • Zahřeje organismus podobně jako polévka.
  • Je ideální při nechutenství i nachlazení.
  • Výborný pomocník při dietách.
  • Nenamáhá zbytečně orgány ohříváním studené tekutiny.
  • Zlepší chuť těstovin, rýže i luštěnin, pokud je uvaříte společně s jedním či více sáčky čaje.
  • Jako základ krémových polévek.
  • Díky obsahu teinu ze zeleného/černého čaje vás zeleninový nápoj příjemně povzbudí.
  • Objevíte nový rozměr čajů.

 

Samozřejmě bych teď mohla vypsat několik bodů, k čemu zeleninový čaj dobrý není, ale obecně bych ho nedoporučovala k dortíkům nebo zmrzlině.

Z Numi Savory čajů jsem měla možnost vyzkoušet:

  • Tomato Mint (4 body z 5)
  • Fennel Spice (5 bodů z 5)
  • Spinach Chive (2 body z 5)
  • Carrot Curry (4 body z 5)

 

Recenze: Jak na zeleninové čaje

Chutě jsou silně individuální záležitost, ale jelikož jsem článek pojmenovala jako recenzi, mohu si rebelskou neobjektivitu prachsprostě dovolit.

Že se čaje zalévají horkou vodou a nechávají se louhovat (alespoň 10 minut) určitě zmiňovat nemusím, ale jak se vaří pokrmy pomocí čajů, do toho vás zasvětím pomocí pár jednoduchých, chutných a zdravých receptů, které vznikly spontánně v mé kuchyni.

1) Bruschetta s Tomato Mint

Recenze: Jak na zeleninové čaje

Zalijte si čaj Tomato Mint malým množstvím vody, aby čaje bylo málo a zároveň aby byl co nejkoncentrovanější. Mezitím připravte rajčatovou směs. Přibližně 4 velká zralá rajčata nakrájejte na drobné kostičky, nasekejte najemno čerstvou bazalku a spolu se solí a pepřem důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte 3 stroužky prolisovaného česneku a zalijte silným Tomato Mint čajem. Nechte směs odležet v lednici ještě alespoň 15 minut, ať se chutě hezky spojí. Mezitím nakrájejte pečivo a dejte nasucho péct do trouby nebo do topinkovače. Pak už jen navrstvíte rajčatovou směs na připravené teplé křupavé pečivo a podáváte.

2) Rychlá Gazpacho s Fennel Spice

Recenze: Jak na zeleninové čaje

Připravte si hrnek Savory čaje Fennel Spice. Dále půl až tři čtvrtě kila rajčat navrchu lehce nařízněte do kříže a vložte na minutu až dvě do vařící vody. Potom je vyjměte, oloupejte a pokrájejte.

Do mixéru vložte oloupaná rajčata, středně velkou oloupanou salátovou okurku, jednu šalotku/cibuli, dvě papriky a tři stroužky oloupaného česneku. Přilijte alespoň 10 minut louhovaný čaj a vše rozmixujte na hrubší nebo hladkou hmotu podle chuti. Vše dolaďte solí a pepřem. Polévka je hotová, ideálně podávejte vychlazenou v parném létě, kdy přijde opravdu k chuti. Fenykl navíc bojuje proti nadýmání.

3) Špagety se Spinach Chive

Recenze: Jak na zeleninové čaje

Do hrnce s vroucí osolenou vodou vhoďte jeden až dva sáčky Spinach Chive a připravené špagety. Těstoviny nechte vařit podle návodu. Mezitím si nakrájejte sezónní zeleninu, jako jsou rajčata, papriky, cukety a k tomu například žampiony. Vhoďte všechnu nakrájenou zeleninu na rozpálenou pánev s pár kapkami kvalitního oleje. Po uplynutí doby uvedené na obalu špaget slijte přebytečnou vodu a vyndejte čajové sáčky. Do těstovin zamíchejte cca půl lžíce za studena lisovaného olivového oleje a vsypte do hrnce ke špagetám celý obsah pánve. Na závěr přimíchejte čerstvé listy špenátu a posypejte například kousky uzeného tofu. To neobsahuje žádný cholesterol a naopak je bohaté na bílkoviny a minerály.

4) Papriky plněné kuskusem s Carrot Curry

Uvařte si hrnek čaje Carrot Curry a rozehřejte troubu na maximum. Rozpulte si papriky (osobně doporučuji červené nebo kápie) a zbavte je vnitřku se semínky. Do přichystané misky vsypte hrnek kuskusu a zalijte ho hrnkem čaje, jedním hrnkem vroucí vody a misku přiklopte. Mezitím si dejte do trouby půlky paprik a na tenké plátky nakrájenou cuketu.

Po cca patnácti minutách promíchejte kuskus společně s hrstí čerstvých bylinek, česnekem a šťávou z jedné půlky citronu. V případě potřeby dosolte a dochuťte trochou kurkumy nebo kari kořením. Papriky vytáhněte z trouby a naplňte je pomocí lžíce směsí kuskusu a nechte ještě na deset minut zapéct. Poté ihned konzumujete, ale tento recept je výtečný i studený.

Recenze: Jak na zeleninové čaje

Osobní tip: Pokud vám vážně jako osobní tip nestačí 4 recepty, tak snad ještě doporučení: Luštěniny vařte podobně jako špagety, ale s čajovou variantou Fennel Spice. Fenykl totiž zabraňuje nadýmání, které mohou luštěniny způsobovat. Dobrou chuť a zábavné experimentování! :-)

Jak se vám článek líbil?