Sezónní polévka z červené řepy

4,5 5
10

Sezónní polévka z červené řepyzdroj: biooo.cz

Červená řepa je taková skromná obyčejná zelenina a přitom v sobě skrývá velké množství prospěšných látek pro tělo. Proto je více než zdrávo začlenit ji do svého jídelníčku pravidelně, obzvlášť na podzim a v zimě, kdy je nouze o čerstvou zeleninu. Řepa je bohatou zásobárnou vitaminů C, B1, B2, B6 a E, obsahuje křemík, který je důležitý k posílení kostí, vlasů a nehtů, také draslík, vápník, hořčík, železo a zinek. Ideální nejen pro naše zdraví, ale i krásu, neb spojené nádoby to jsou. Dokonce se o ní říká, že regeneruje organismus a zpomaluje stárnutí. Že by elixír mládí? Ať je to, jak chce, řepa je zdravá a vy budete zdraví jako řepa, když si z řepy uvaříte něco dobrého.

Asi nejklasičtější a nejznámější polévka všech polévek s řepou je boršč. Hutná výživná polévka původem z Ukrajiny, která je vlastně zároveň i hlavním jídlem. Její příprava je náročnější a delší, proto dnes budeme vařit jednoduchou polévku, kde v hlavní roli bude také zdravá červená řepa a sekundovat jí bude další zelenina. A nemusíte mít obavy, že by nechutnala dětem, těm mým chutnala moc. Doufám, že bude chutnat i vám.

Ingredience

  • 3-4 bulvy červené řepy (podle velikosti)
  • 2 mrkve
  • 2-3 brambory
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka, tymián, pepř, sůl
  • smetana na finální dochucení
  • lístek bazalky na ozdobu

Sezónní polévka z červené řepy

Tip: S červenou řepou je potřeba pracovat v rukavičkách a to doslova. Ne nadarmo se používá jako přírodní barvivo. A tak je lepší natáhnout si před jejím zpracování rukavice, pak nebudete mít ruce i nehty celé rudé.

Postup

Nejdříve dáme vařit samostatně červenou řepu nakrájenou na kostičky, protože ta potřebuje čas, aby dobře změkla. Měli bychom ji dopřát klidně i tu hodinku. Jakmile bude řepa uvařená do měkka, můžeme si přichystat zeleninový základ.

Na slunečnicovém oleji osmahneme do zlatova cibulku, přidáme k ní mrkev a brambory nakrájené na kostičky a vše chvilku za stálého míchání restujeme. Takovýto zeleninový základ dodá polévce bohatší chuť a nemusíme přidávat žádný masový vývar, protože jak známo, tuk je nositel chuti.

K zelenině přidáme uvařenou červenou řepu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dolijeme čistou vodu, aby byla zelenina pěkně ponořená. Hned také osolíme a opepříme a přidáme česnek. Vše spolu povaříme cca 30 min, aby zelenina rovnoměrně změkla a chutě se prolnuly. Jakmile bude zelenina měkká, přidáme bazalku a tymián a nakonec vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému.

A to je vše. Polévka je připravená k servírování. Ideálně ji zjemněte trochou smetany a ozdobte lístečky bazalky. Přece jen i oko se rádo nají.

Sezónní polévka z červené řepy

Jak vidíte, příprava je opravdu velice jednoduchá a stojí za vyzkoušení. Pokud budete mít chuť polévku i dále upravovat, je výborná také s rajčaty v konzervě anebo s pórkem. Každopádně si ji s žádnou jinou polévkou nespletete, protože červená řepa jí dá svou nezaměnitelnou barvu, živiny i chuť.

Jak se vám článek líbil?