Cukr a rozinky

Cukr a rozinkyzdroj: biooo.cz

Perníčky už máte napečené dávno a pomalu měknou ve spíži. Linecké už je namazané, pocukrované a jen se zakousnout. Sněhové pusinky jste zrovna šouply do trouby a rumové koule uplácáte ve středu.

Ale ještě vám něco v repertoáru cukroví chybí? Co ještě upéct, aby to bylo hned k jídlu, aby to bylo trošku originální a hodně dobré? No přece rozinkové cukroví s kokosovým cukrem!

Přejít na sekci článku:

Není cukr jako cukr

Že je cukr malý plíživý zabiják, to už jsme tady probrali. Že ten bílý cukr je vlastně skoro jako droga, jsme si taky řekli. Ale opravdu je cukr tak špatný? Dodává chuť, dodává rychle a snadno použitelnou energii, hlavně v okamžiku nouze, a tak vůbec proč se cukru vzdávat úplně a napořád. Je ale opravdu mnohem lepší a zdravější sáhnout po jiné cukrové variantě než té bílé. Navíc hnědé nerafinované a přírodní cukry mají mnohem lepší chuť. A pokud to s nimi tak nějak nepřeženete, tak věřte, že vašemu zdraví to zase až tak neuškodí.

Není cukr jako cukrzdroj: biooo.cz

Jaké cukry tedy na pečení použít. Skvělý je samozřejmě třtinový cukr, to je taková klasika, co už koupíte všude možně. Velmi dobře chutná cukr demeter, který má tmavou barvu a lehce karamelově zakouřenou chuť. Místo cukru můžete vyzkoušet třeba i stévii, ale je pravda, že hnědý cukr má na pečení mnohem výraznější a příjemnější chuť. Posledním objevem v naší kuchyni je kokosový cukr, který si v Biooo skladu občas někdo dá jen tak na lžičku... protože prostě chutná tak dobře.

Tento kokosový cukr, stejně jako hnědé přírodní cukry, se skvěle hodí nejen na pečení cukroví, ale i do koláčů a buchet. Třeba s kakaem nebo s čokoládou chutnají fakt skvěle. Dodávají totiž obyčejné čokoládě zakouřenou karamelovou příchuť, zvýrazňují chuť kakaa i vysokoprocentní kvalitní čokolády. Nevýhodou těchto hnědých cukrů je to, že barví těsto lehce do tmavších odstínů. Na druhou stranu to ale až tak nevadí, jen si musíte zvyknout, že cukroví nebude bílé jako to tradiční linecké.