Jak na veganskou zmrzlinu?

5,0 5
3

Jak na veganskou zmrzlinu?zdroj: biooo.cz

Veganskou kosmetiku jsme už probrali horem dolem. Taky jsme už „pekli“ veganský dort. Co ale taková zmrzlina? Je léto a zmrzlina se doma prostě neztratí. Tu domácí už jsme zkusili třeba s matcha čajem nebo s jahodami. Ale jak na veganskou variantu? Jde to vůbec? Však do zmrzliny patří smetana. A bez smetany to není ta pravá zmrzlina. Ale jde to i bez smetany. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Při přípravě máte dvě možnosti:

Jak na veganskou zmrzlinu?

  1. Ovocné dřeně a tříště. V takovém případě stačí jen rozmixovat ovoce, trošku ho můžete zředit vodou a osladit, pak ho stačí jen zamrazit třeba do nanukových formiček a ta nejlepší jahodová, malinová nebo meruňková zmrzlina je na světě.
  2. Použijete veganské alternativy. Kokosová smetana, kokosové mléko, mandlové mléko nebo další oříšková mléka dodají zmrzlině smetanovou jemnost a hebkost. Přidat můžete i veganský jogurt ze sojového mléka.

     

 

 

Jak tedy na veganskou zmrzlinu?

  • Nejdříve si připravte ovoce. Čerstvé ovoce nakrájejte na malé kousky a pomačkejte vidličkou, můžete využít i mixér a jako základ do zmrzliny použít ovocno-zeleninové smoothie. Sušené ovoce rozmixujte na kašičku, do zmrzliny se skvěle hodí třeba datle, fíky nebo sušené meruňky.
  • Přidejte „mléčnou“ složku. Oříšková mléka dodají ovoci originální chuť. Pokud chcete zmrzlinu opravdu jako z pravé smetany, přidejte sójový jogurt nebo kokosovou smetanu. Kokosovou smetanu získáte snadno z kokosového mléka, stačí ho jenom nechat odstát v lednici a sesbírat, co se usadí navrchu. Pokud kupujete kokosové mléko v plechovkách, tak kokosová smetana je to, co je v plechovce tuhé.
  • Oslaďte. Sladit můžete jakýmkoliv cukrem, skvěle chutná třeba ten kokosový, který dodá jemnou karamelovou příchuť. Nebo zkuste osladit agávovým sirupem, melasou, stévií, čímkoliv, co máte doma zrovna po ruce. Zralé ovoce je ale často natolik sladké, že přislazovat ani nepotřebuje.
  • Vše promíchejte. Můžete přidat další přísady. Sušenky, oříšky, sušené ovoce, sekanou čokoládu, karamel. Nebojte se ani koření, přidejte třeba špetku skořice, trošku citronové kůry nebo vanilkový extrakt. Tak co to bude?
  • Dejte do zmrzlinovače. Nebo zmrznout do mrazáku, v takovém případě směs pravidelně zhruba po hodině promíchejte, zmrzlinu můžete servírovat asi tak při čtvrtém až pátém míchání.

     

Tipy a triky

  • Chcete mít zmrzlinu rychleji hotovou? Použijte zmražené ovoce. To rozmixujte v mixéru, přidejte oříškové mléko a pak už jen stačí chvilku zamrazit.
  • Formičky na nanuky seženete v každých domácích potřebách. Lepší jsou ty jednotlivé, snáze se s nimi manipuluje a zmrzlina se snadněji vytahuje ven.
  • Zmrzlinu můžete dát zamrazit také do jakékoliv silikonové formy. Pak už jen stačí vyklopit a servírovat.
  • Pro konečnou úpravu zmrzliny v misce se skvěle hodí sušené ovoce. Třeba takové kokosové chipsy jemně křupou a dodávají zmrzlině exotickou příchuť.

 

Jak se vám článek líbil?