Mrkvový dort zdravě

5,0 5
1

Mrkvový dort zdravězdroj: biooo.cz

Pokud chcete začít péct zdravěji, tak mrkvový dort je skvělým začátkem. Ona totiž ta mrkev v tom docela hodně zamaskuje. Chuťově i vzhledově. Žitná celozrnná mouka? Není problém. Místo cukru stévie? Klidně a pokud máte sladkou čerstvou mrkev, tak chuť ani nemusíte nahánět lžičkou cukru. Rostlinný olej místo másla? Nikdo nic nepozná.

Navíc do mrkvového dortu se skvěle hodí i různé oříšky, semínka, hrozinky a další sušené ovoce. To vše dodá chuť, nahradí cukr a dohromady prostě nikdo ani nepozná, že jste zrovna tento mrkvový dort ochudili o bílou mouku, bílý cukr nebo pravé máslo.

Přejít na sekci článku:

Jak na to?

Budete potřebovat:

Jak na to?zdroj: biooo.cz

2 vejce

½ hrnku oleje

1 lžičku stévie (+ 2 lžíce hnědého cukru)

2 lžíce javorového sirupu

1 hrnek mouky (žitné celozrnné)

1 lžička sody

1 lžička prášku do pečiva

štipka soli

1 lžička skořice

5 kusů mrkve

oříšky, semínka, sušené ovoce

Začněte tím, že nastrouháte mrkev. Potřebovat budete asi tak 5 větších kousků. Ale klidně můžete i víc, protože čím víc mrkve, tím víc zdraví. Pak našlehejte vajíčka s troškou cukru. Do mouky zamíchejte sodu, prášek do pečiva, lžičku stévie, lžičku skořice a štipku soli. Moučnou směs postupně vmíchejte do našlehaných vajíček, pak přidejte olej a nastrouhanou mrkev. Těsto ještě vylepšete oříšky (vlašskými), mandlemi (na plátky), hrozinkami a nakrájenými sušenými švestkami. A nebo oříšky a sušené ovoce nakombinujte jinak a podle své chuti. Pečte na 180 °C zhruba tři čtvrtě hodiny.