Podzim voní jako jablka se skořicí

Podzim voní jako jablka se skořicízdroj: biooo.cz

Nebo to snad vidíte jinak? Jablka jsou typicky podzimní záležitostí. Je tedy pravda, že zrovna jablka koupíte bez problémů po celý rok. A nebo je skladujete ve sklepě, protože jablka vydrží opravdu dlouho čerstvá.

Ale ta vůně pečených jablek v županu se skořicí a špetkou cukru... tak to je typicky podzimní záležitost. Nebo jablka v karamelu. Voní to sladce, voní to omamně, voní to vlastně jako Vánoce. Což takto si dát jablečné sušenky?

Přejít na sekci článku:

Co s velkou úrodou jablek?

Tak přesně takové otázky si zrovna doma klademe. Jablek totiž máme hodně. A na stromě se jich pořád ještě pár drží. No nic, takže co budeme s nimi dělat. Jablečný koláč je klasika. A taky štrůdl. A sušenky až taková klasika nejsou, ale chutnají taky dobře.

Co s velkou úrodou jablek?zdroj: shutterstock.com

1 vejce

50 g másla

2 lžíce hnědého cukru

1 ½ hrnku mouky

1 lžička sody

½ hrnku konopných semínek

½ hrnku mandlí

4 lžíce javorového sirupu

1 hrnek strouhaných jablek

1 lžička skořice

1 lžička kardamomu

hrozinky

Nastrouhejte jablka, přidejte do nich vajíčko a rozpuštěné máslo. Dále přidejte cukr, javorový sirup, vybraná semínka, oříšky a sušené plody. Koření, skořici a kardamom, vmíchejte spolu s jedlou sodou do mouky a po lžičkách přidávejte od jablečné směsi. Konzistence by měla být hutná, aby se dala dobře nabírat lžičkou a tvarovat. Pečte na 200 °C zhruba 20 min a raději to hlídejte, abyste sušenky nepřipálili.