Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Proč si udělat domácí zmrzlinu?

Proč si udělat domácí zmrzlinu? Udělejte si doma vlastní zmrzlinu.
Hana Bartušková
5,0 5
2

Proč si udělat domácí zmrzlinu? zdroj: biooo.cz

Taky jste si všimli toho, jak trendem posledních let je nahrazovat smetanu ve zmrzlině rostlinným tukem? Protože je to tak levnější a výrobcům to prostě vyhovuje. Nám konzumentům to ovšem už vyhovuje trošku méně, protože zmrzlina tak ztrácí svou autentickou smetanovou chuť. A to je škoda, nebo ne? Navíc se do průmyslové zmrzliny přidává i spousta dalších přísad, které v té domácí nepotřebujeme a často ani nechceme. Protože ono to tak nejspíš nevypadá na první pohled, ale do poctivé zmrzliny vlastně potřebujete jen tu smetanu a nějakou příchuť. A její výroba je doma fakt jednoduchá, tak se toho nebojte a jdeme na to!

Domácí zmrzlina je prostě fajn. Krom toho, že chutná často líp než ta kupovaná, tak navíc především víte, co do toho dáváte. A takovou domácí zmrzlinu si můžete udělat skoro z čehokoliv. Stačí nakoupit zralé ovoce, smetanu, jogurt, krémový sýr a jdeme na to. Výhodou je to, že získáte opravdu zmrzlinovou zmrzlinu. Se smetanou. A s pravou chutí ovoce. Taky si ji třeba nemusíte ani sladit, když nechcete a zmrzlina bude hned zdravější. Místo smetany můžete zase použít jogurt nebo i některé z rostlinných mlék. A vůbec není složité zmrzlinu doma udělat. Co budete potřebovat?

Zralé ovoce. Nejlepší je takové, co už je až přezrálé, plné šťávy, slunce a chuti. Ovoce pak stačí rozmixovat, nebo alespoň nakrájet na malé kousky a rozmačkat vidličkou. Tak, abyste z něho dostali co nejvíc šťávy a chuti.

Proč si udělat domácí zmrzlinu?

Chcete raději zmrzlinu bez ovoce? I to můžete. Co třeba takovou matcha zmrzlinu?

Do ovoce pak přijde smetana. Nebo jogurt. Nebo třeba mascarpone. Záleží na vás. Platí zhruba takový poměr, že na 1 kilo ovoce dávám maximálně jeden litr dalších přísad. Čím víc ovoce, tím víc ovocné chuti. A zmrzlina bude také zdravější. Ale záleží opravdu na vás.

Smetanu taky nemusíte použít jen tu klasickou. Dejte tam zakysanou nebo ji úplně vynechejte. Třeba zmrzlina s řeckým jogurtem a kokosovým mlékem taky stojí za to.

Cukr. Můžete osladit hodně, nebo naopak málo. Můžete osladit stévií, javorovým sirupem, medem, kokosovým cukrem. Záleží na vás. A pokud máte opravdu zralé ovoce, tak cukr můžete skoro vynechat. Protože ovoce je sladké, smetana je sladká, tak k čemu ještě cukr.

Všechno smíchejte dohromady a je hotovo. Pokud máte zmrzlinovač, tak máte vyhráno. Pokud ho nemáte, tak dejte do mrazáku a občas při mražení promíchejte. Zmrzlina bude možná méně nadýchanější, ale na chuti jí to nic neubere.

Proč si udělat domácí zmrzlinu?

Dejte tomu formu. Výhodou domácí zmrzliny je to, že se nemusíte omezovat jen na kopečky nebo ledňákové formičky. Zmrzlinu můžete dát třeba do silikonové pečící formy nebo muffinové formy, po vyklopení bude vypadat neobvykle, a povýšíte ji tak na regulérní dezert po obědě. A co teprve takový zmrzlinový dort?

Pak už stačí jen dozdobit. Třeba čokoládovou polevou, medem nebo sirupem. Kakaovými kousky, sušeným nebo i čerstvým ovocem.