Vánoční perník

5,0 5
1

Vánoční perníkzdroj: biooo.cz

Vánoční perníčky jsou tradiční. A chutnají skvěle. Ale je s tím tolik práce. Už samotné těsto většinou není z nejjednodušších a pro jeho vypracování rozhodně využijete bicepsy i tricepsy. Pak se to vykrajuje, zdobí, tvořivě upravuje. A nakonec se to stejně nedá jíst, protože medové perníčky jsou po upečení jako kámen. A tak dva týdny čekáte a dost často to ani do Vánoc změknout nestihne, takže se vlastně nedočkáte. No není na to lepší jít od lesa? A upečte si raději litý perník. Klidně den před Vánocemi nebo jen tak na chuť už teď během adventu. Chutná totiž skvěle.

Přejít na sekci článku:

Litý perník

Na perník, jak od Pardubic, budete potřebovat:

Litý perníkzdroj: biooo.cz

200 g hladké mouky

200 g špaldové mouky

1 prášek do pečiva

2 lžíce perníkového koření

špetka soli

2 lžíce kakaa

2 lžíce třtinového cukru

1 lžička stévie

1 vanilkový cukr

2 vejce

200 ml mléka

100 ml rostlinného oleje

4 lžíce švestkových povidel

Smíchejte mouky a prášek do pečiva, koření, sůl kakao, cukr, stévii a vanilkový cukr. Ve druhé misce smíchejte povidla s mlékem a rozšlehejte, přidejte vajíčka, olej a postupně rozmíchejte do hladka. Poté jen spojte sypkou a tekutou část, mělo by se vytvořit celkem hutné těsto. Rozprostřete po pekáčku a dejte péct na 160 °C asi na půl hodiny.