Zelený piškot

Zelený piškotzdroj: biooo.cz

Zelené muffiny, zelená zmrzlina, tak do čeho bychom ten matcha čaj ještě nasypali? A co třeba do něčeho tak tradičního, jako je obyčejný jednoduchý piškot? Sám o sobě není zrovna vrcholem pekařského umění, ale k čaji nebo horké čokoládě je prostě skvělý. No jasně. Pojďme s matcha čajem zeleně vytunit piškot!

Přejít na sekci článku:

Piškot zvládne každý

Piškot patří mezi nejtradičnější a na suroviny nejjednodušší buchty. Postup je teoreticky jednoduchý, prakticky si musíte dát pozor, abyste to nepřešlehali. Pak by piškot po upečení spadl a nebyl by nadýchaný a hebký. Takže jak na to?

Piškot zvládne každýzdroj: biooo.cz

1 vajíčko

1 lžíce cukru

2 lžíce mouky

štipka soli

½ lžičky matcha

Nejdřív se musíte rozhodnout, kolik toho piškotu budete vlastně potřebovat. Pro menší formu a větší vajíčka vám bude stačit poměr 4 vajíčka – 4 lžíce cukru – 8 lžic mouky. Pokud máte malá vajíčka, tak přidejte třeba i na 6 – 6 – 12. A množství upravte také podle formy, kterou použijete.

Nejdříve oddělte bílky od žloutků, cukr rozdělte na dvě poloviny. Bílky vyšlehejte do sněhu, během šlehání do nich postupně přidejte půlku cukru. Druhou půlku cukru vyšlehejte se žloutky do pěny, dávejte ale pozor, abyste žloutky nepřešlehali. Do pěny pak postupně zamíchejte tuhý sníh. Míchejte jenom lžičkou, elektrický šlehač by tu nadýchanou nádheru už jenom pokazil.

Do prosáté mouky vmíchejte trošku soli a matcha čaj. Dávkujte ho podle chuti, ale jestli chcete pořádnou zelenou, tak se nebojte přitvrdit. A na každé 4 lžíce mouky přidejte 1 lžičku matcha čaje. Do tradičního piškotu se nepoužívá prášek na pečení, ale jestli si nevěříte, že vám piškot pořádně nabude, tak můžete přidat štipku kypřícího prášku na pečení. Mouku poté po lžičkách vmíchejte do těsta. Piškotové těsto pečte zhruba na 200 °C, délka pečení záleží na velikosti formy. Těsto by mělo být na povrchu zlatavé a vevnitř suché. Zkuste špejlový test a těsto vytáhněte, jakmile je špejle suchá.