Mladý ječmen – 5 kritérií jak vybrat ten nejúčinnější

5,0 5
4

Mladý ječmen – 5 kritérií jak vybrat ten nejúčinnějšízdroj: istockphoto.com

S podzimem na nás bohužel pomalu, ale jistě přichází i únava, máme větší chuť na sladké a na těžší a hutnější jídla, s imunitou to jde taky z kopce a tak na sebe první nachlazení a chřipky nenechají dlouho čekat. Právě teď je ideální čas nasadit do boje zelené superpotraviny. Pokud chcete tělo trochu pročistit, podpořit trávení a zároveň tělu dodat potřebné živiny a chybějící energii, sáhněte po mladém ječmenu. Ten se na rozdíl od svých superhrdinských kolegů na poli zdravé výživy nespecializuje, ale působí opravdu univerzálně.

Podporuje detoxikační procesy a tím i posiluje imunitu a celkovou odolnost našeho těla – jen vyčištěný organismus může být silný a zdravý. Dále obsahuje spoustu minerálů, vitaminů, aminokyselin, enzymů a dalších stopových prvků včetně chlorofylu, který zrychluje metabolismus, urychluje obnovu buněk a zpomaluje stárnutí. Přípravků s obsahem mladého ječmene je na trhu nespočet. Jak si tedy mezi takovým množstvím vybrat ten, pokud možno co nejlepší?

1) BIO VS. NEBIO

V případě, že chcete své tělo očistit a ještě mu dodat spoustu kvalitních živin, není nad čím se rozmýšlet a bio je jasná volba. Nechcete si přece organismus zanášet zbytečnými pesticidy, syntetickými hnojivy a dalšími chemikáliemi. Pokud chcete mít jistotu, že je výrobek 100% bio původu, vybírejte mezi těmi s bio certifikátem na obalu. Pokud certifikát chybí, pořád ještě to nemusí znamenat, že zelený ječmen bio není. Certifikační proces je obecně drahý a některé firmy si kvůli tomu certifikát nemůžou dovolit, i když mají produkty v té nejvyšší kvalitě. Obecně ale platí – chcete mít jistotu? Berte certifikované. V tom druhém případě si ale o firmě zjistěte co možná nejvíce, než se jí rozhodnete věřit.

2) Původ

Stejně tak si dejte pozor i na to, odkud zelený ječmen pochází. Může mít sice nakrásně biocertifikát, kdy o něj žádný pesticid ani nezavadil, ale pokud byl vypěstován v oblastech se silně znečištěným vzduchem či vodou, tak to vyjde skoro nastejno jako konvenčně pěstovaný ječmen. Mladému ječmenu se dobře daří v horském podnebí s čistým ovzduším. Díky drsnějším horským podmínkám má navíc v sobě i koncentrovanější a účinnější obsah živin, protože musí vyrábět spoustu protilátek, aby se nepříznivým vlivům ubránil. Právě za tyto protilátky vám pak poděkuje i vaše tělo.

3) Sušená šťáva nebo drcený mladý ječmen?

Sušený mladý ječmen se vyrábí dvěma způsoby. Buď se lístečky ječmene usuší a následně rozdrtí na prášek, nebo se vylisují a vzniklá šťáva je následně usušena. Druhá výrobní metoda je mnohem efektivnější a takto vyrobený potravinový doplněk i kvalitnější. V prvním případě si totiž zbytečně připlácíte i za vlákninu, zatímco v tom druhém jsou živiny z mladého ječmene v mnohem koncentrovanější podobě. Sušená šťáva z mladého ječmene má taktéž mnohem lahodnější chuť než celý nadrcený ječmen.

4) Teplota sušení

Stejně tak je důležitá i teplota, při které se celý mladý ječmen nebo šťáva z ječmene suší. Takoví vitariáni nevloží do úst nic, co bylo ohřáté nad teplotu 42 °C. U mladého ječmene jsou však požadavky na výrobu mnohem náročnější. Aby byly zachovány všechny enzymy a účinné látky, nesmí teplota během sušení přesáhnout 31 °C.

5) Barva

Kvalitu sušeného mladého ječmene hned na první pohled nejlíp poznáte podle jeho barvy. Je nahnědlý či nažloutlý? Pak jeho kvalita nejspíš nebude nic moc. Může to být způsobené nesprávným pěstováním či následným zpracováním. Kvalitní sušený mladý ječmen poznáte podle jeho sytě zelené barvy, ta je totiž známkou vysokého obsahu chlorofylu.

Jak se vám článek líbil?