Bezlepkové obilniny

5,0 5
4

Bezlepkové obilninyzdroj: pixabay.com

Jaké si můžete dát obilniny, když chcete svému tělu dopřát odpočinek od pšenice a trochu ty obilniny prostřídat? Máte opravdu z čeho vybírat.

Třeba takový amarant skvěle posiluje plíce, což se v dnešní době, kdy je ovzduší silně znečištěné, obzvláště hodí. Amarant taktéž obsahuje mnohem víc vápníku a hořčíku než kravské mléko. A je prakticky živoucím důkazem toho, že nepotřebujeme pít mléko, abychom získali dostatek vápníku. Existuje spousta jiných a kvalitnějších zdrojů. Hnědá a neloupaná rýže je zase vynikající pro všechny, co je trápí zažívací potíže. Ne nadarmo je rýže jednou z mála dietních surovin, kterou vám lékař doporučí jíst například při střevní chřipce. Rýže navíc existuje mnoho druhů. A každý má trochu jiný účinek. Kulatozrnná rýže zahřívá a je vhodná hlavně na podzim a v zimě. Dlouhozrnná rýže má opačný efekt a nejlépe si ji vaše tělo užije v chladnějších obdobích. Basmati je zase dobrá pro ty, které trápí nadváha či zadržování vody.

Pohanka je vysoce bohatá na bílkoviny, minerály a jako bonus obsahuje i velké množství rutinu, který zpevňuje cévy a žíly. Je výborná na křečové žíly, popraskané žilky či hemoroidy. Málokdo ví, že kukuřice se taktéž řadí mezi obilniny. Ano, dříve se jí dokonce říkalo turecká pšenice. Kukuřice také obsahuje spoustu výživných látek. Jediný problém je, že se stejně jako pšenice přidává do řady polotovarů a její nadměrná konzumace našemu tělu neprospívá. Takže s kukuřicí raději opatrněji. Jáhly obsahují vysoký podíl železa, hořčíku, draslíku a vitaminů B a E. Podporují zažívací systém, jsou velmi dobře stravitelné, a proto je vhodné je jíst jako první z potravin například po dlouhodobějších půstech.

Quinoa (čte se kinoa) patří mezi takzvané pseudoobilniny. V poslední době je u vyznavačů zdravého životního stylu velice populární. A není se čemu divit. Obsahuje totiž všechny základní aminokyseliny, ze kterých si je naše tělo schopné dohromady poskládat kompletní bílkovinu. Je tedy dokonalým zdrojem bílkovin podobně jako maso. Na rozdíl od masa je však tento rostlinný zdroj daleko lépe stravitelný a obsahuje také mnohem méně tuku než většina druhů masa. Teff je unikátní tím, že je nejdrobnější obilninou na světě. Co mu chybí na velikosti, však dohání obsahem živin. Má v sobě spoustu vápníku, hořčíku, železa i draslíku.

Bezlepkové obilniny

Nezahazujte ani obilniny s lepkem

Jak už jsme si říkali, obilniny s lepkem nejsou škodlivé, pokud nemáte alergii na lepek. Naopak vašemu tělu mohou dodat spoustu potřebných živin. Jen je potřeba jejich druhy střídat. Třeba taková špalda obsahuje spoustu minerálů a proteinů a má posilující účinky na imunitní systém. Žito je skvělé na posílení jater a na zmírnění bolestí hlavy. Oves je výtečný na nervový systém a posílení křehkých kostí. Nasládlý ječmen harmonizuje celý zažívací systém. Kamut obsahuje až dvakrát více bílkovin než klasická pšenice a navíc ještě hořčík a zinek.

Jak se vám článek líbil?