Černá sůl Kala namak

5,0 5
2

Černá sůl Kala namakzdroj: shutterstock.com

Černá sůl kala namak, neboli také sanchal má velmi specifickou chuť. Kromě klasické slané chuti můžete po ochutnání cítit i silně vajíčkovou příchuť, která je dána vysokým obsahem síry. Kvůli této specifické chuti ji tedy nelze používat jako klasickou sůl, ale za to ji můžete použít na ochucení různých specialit. Kala namak se těží v sopečných oblastech v Indii, Pákistánu, Bangladéši a Nepálu. Její černá, někdy i narůžovělá barva je ovlivněna obsaženými minerály – hlavně železem.

Přejít na sekci článku:

Černá sůl v kuchyni

V Indii se černá sůl používá do směsi koření chaat masala, která se používá k dochucení zeleninových i ovocných salátů, luštěninových a obilninových pokrmů, ale i různých nápojů či čatný. Říkáte si sůl do ovocného salátu? Tak zrovna v Indii se jako specialita podávají plátky banánů nebo jiného ovoce lehce posoleného právě kala namak. Tuto specialitu si pak můžeme velice snadno vyzkoušet i doma. Černá sůl je výborná pro všechny, kdo mají vysoký krevní tlak. Má totiž nižší obsah sodíku oproti klasické kuchyňské soli.

Černá sůl v kuchynizdroj: shutterstock.com

Černá sůl je takový malý zázrak a velký trik do kuchyně pro vegany, nebo pro všechny, kteří chtějí trochu odlehčit jídelníčku. Díky její vajíčkové příchuti se hodí do všech slaných pokrmů, kam se obvykle vajíčka přidávají, jako je vaječina, omelety a další. A jak připravit tyto pokrmy bez vajec? V případě vaječiny můžete jako náhradu vajíček použít nadrobno nakrájené nebo nastrouhané tofu, přisolit kala namak a pro žlutou barvu přidat kurkumu. Vajíčková pomazánka je vynikající z rozmixované uvařené cizrny, zakápnuté kvalitním rostlinným olejem (nejchutnější je v tomto případě asi olivový) plus kala namak podle chuti.

Černá sůl by se však neměla vařit, protože tepelnou úpravou se její charakteristická chuť vytrácí. Takže ji používejte buď jen ve studené kuchyni, nebo s ní dochuťte již dovařené jídlo. Ale proč vlastně černou chuť v kuchyni používat? Když pomineme její naprosto originální příchuť, má i spoustu zdravotních výhod. V ajurvédě se používá hlavně v letním období, protože má ochlazující účinek. Díky vysokému obsahu železa je výborná pro ty, které trápí chudokrevnost. Napomáhá také zdravému trávení – eliminuje plynatost a pálení žáhy a podporuje čištění střev.