Hřebíček – koření i přírodní lék

5,0 5
1

Hřebíček – koření i přírodní lékzdroj: shutterstock.com

Pomalu, ale jistě se blíží vánoční čas a já osobně si tuto sváteční dobu nedokážu představit bez vůně vanilky, skořice, hřebíčku, badyánu a dalšího aromatického koření. O skořici jsem psala nedávno a dnes jsem se rozhodla pro představení nádherně voňavého hřebíčku. Jeho vůně je poměrně intenzivní, nezaměnitelná a také těžko popsatelná. Každopádně ve mě evokuje nejen Vánoce, ale také takovou tu útulnou atmosféru domova. Dokáže nádherně provonět celý byt a navodit příjemné pocity klidu a harmonie. A o to přece jde - cítit se doma uvolněně, spokojeně... no prostě jako doma :)

Přejít na sekci článku:

Usušený květ

Hřebíček je vlastně sušený kalich s poupětem hřebíčkovce vonného, který pochází z Moluckých ostrovů. Hřebíčkovec vonný je asi 20 metrů vysoký stálezelený tropický strom, který má hustou, kuželovou a symetrickou korunu. Vyskytuje se na Madagaskaru, v Brazílii, Zanzibaru a Pembě. Kmen tohoto statného stromu má šedavou kůru, listy bývají po vyrašení světle žlutozelené, ale pak zkožovatí a vybarví se do tmavě zelené barvy. Květy hřebíčkovce jsou uspořádány v hustých vrcholičnatých květenství nachově červené barvy. Jejich kalich je srostlý, skládá se ze čtyř červených korunních plátků, které ale brzy opadají.

Usušený květzdroj: shutterstock.com

Hřebíček se používá ke kořenění sladkých jídel, rýže, ale i masa a pro své výrazné aroma bývá součástí mnoha aromatických směsí. Hlavní složkou hřebíčkové silice je fenolická sloučenina eugenol, která má řadu výjimečných vlastností - brzdí růst mikroorganizmů, místně prokrvuje a lokálně tlumí bolest, stimuluje tvorbu trávicích šťáv, odpuzuje hmyz a také zmírňuje revmatické bolesti. Vzhledem k jeho lokálním anestetickým a antiseptickým účinkům se často využívá v péči o zuby a ústní dutinu. Hřebíček má nasládlou chuť, která často přechází do chutě hořké.

Hřebíček vyniká svou chutí a příjemnou aromatickou vůní. I když u nás hřebíčkovec neroste, je zdejší spotřeba jeho sušených květních poupat značná, protože se hodí na kořenění kdečeho. Jako jednodruhové koření tvoří součást mnoha směsí, např. kari, garam masala nebo francouzské směsi quatre épices. Použití hřebíčku je široké. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů, sušenek, kompotů, polévek, nádivek, paštik, uzenin, pečiva, ale i svařeného vína nebo čajových směsí. Dochutit s ním lze hovězí maso, omáčky, šunku, masové i zeleninové vývary a pokrmy či obyčejnou rýži.