Jak nahradit bílý cukr?

5,0 5
3

Jak nahradit bílý cukr?zdroj: istockphoto.com

Bílý cukr je takový malý strašák zdravého životního stylu. Jsou to jen prázdné kalorie, které ale dodávají pokrmům sladkost. Navíc jsou to kalorie, které dokáže tělo rychle použít, cukr dodává energii a pomáhá od únavy. Na tělo působí skoro jako droga, zlepšuje pozornost, okamžitě nakopne a poskytne organismu dostatek energie pro okamžité fungování. A vlastně to i je taková droga. Bílá, nenápadná, nevinná. Víte o tom, že můžete být na cukru i závislí? Tělo si o další dávku cukru říká chutěmi na sladké a žravou náladou.

Závislost můžete pozorovat nejen u bílého cukru, ale i u všech dalších forem cukru. Závislí jsme i na cukru z ovoce nebo z rostlinných sirupů. Ale nejhorší je ta závislost právě na bílém cukru. Proto ho taky spousta jídelníčků zdravého stravování vylučuje úplně. Co když ale máte cukr rádi? A chcete si trošku osladit šedivý den? Vzdáte se úplně bílého cukru a co teď. Naštěstí existuje spoustu alternativ, které vám kávu taky osladí i o trochu víc a navíc jsou mnohem zdravější než obyčejný bílý cukr.

Není cukr jako cukr

Třtinový/tmavý cukr. Hnědý cukr patří k nejrozšířenějším alternativám bílého cukru. Má velmi podobně sladkou chuť, akorát není jen sladký, má i konkrétní chuť, lehce zakouřenou. Výhodou hnědého cukru je fakt, že neprochází procesem rafinace. Díky tomu si zachovává více chuti i více výživných látek. I tak ale tmavý cukr není úplně prototypem zdravé potraviny, takže s ním zacházejte opatrně.

Jak ho používat? Tmavý cukr je skvělý na pečení. Hodí se k čokoládě, do brownies nebo do čokoládových dortů. Můžete si s ním i osladit kávu a čaj, ale počítejte s tím, že možná ho chuťově ucítíte.

Nejtmavší cukr s melasou. Tmavý třtinový cukr obsahuje ještě stále zbytky melasy, to je přesně to, co mu dodává výraznější chuť. Víte ale o tom, že sladit můžete i jen obyčejnou melasou? Má výraznou chuť, ale třeba v sušenkách chutná skvěle. Ve zdravých výživách navíc můžete koupit i speciální extra tmavý cukr, který obsahuje třtinový cukr a navíc melasu.

Jak melasu používat? Melasa je díky chuti skvělá jen tak samotná, třeba na chlebu. Při pečení ji využijete jako příchuť pro sušenky nebo do koláčové náplně. Cukr s melasou skvěle chutná na ovesné nebo pohankové kaši.

Cukr, co není cukr. Cukr se získává z cukrové třtiny. Narazit ale můžete na spoustu dalších druhů „cukru“, které se získávají z jiných rostlin. Palmový, hroznový, kokosový. Jsou to šťávy z květů, míza ze stromů nebo šťáva z ovoce, které chutnají sladce a které jsou upravovány do formy sypkého cukru. Většinou jsou méně kalorické než samotný cukr, ale také nemají tak výrazně sladkou chuť jako obyčejný cukr. Využijete je na vaření i jen tak do kávy.

Na co použít kokosový cukr? Kokosový cukr má na rozdíl od obyčejného cukru jemně karamelovou příchuť. Díky tomu je velmi vhodný nejen jako sladidlo, ale také dodává novou chuť oblíbeným pokrmům. Zkuste třeba použít kokosový cukr pro máslový krém. Utřete máslo s kokosovým cukrem, přidejte trošku mascarpone a už nebudete chtít jinak.

Jak nahradit bílý cukr?

Stévie. Mezi nejzdravější náhražky cukru pak patří rostlinná stévie. Tento extrakt z listů rostliny stévie je několikanásobně sladší než cukr. Zatímco kilo cukru vám doma vydrží jen chvilku, tu ho dáte do koláče, tu s ním osladíte ranní čaj, tak kilo stévie vám doma vydrží věky. Jen jedna malá lžička nahradí zhruba hrnek cukru, dodá sladkou chuť a je skvělá na přípravu koláčů a dalších sladkých pokrmů.

Jak na stévii? Stévie má celkem výrazný chuťový ocásek a není tak příliš vhodná třeba na slazení kávy. Ale je skvělá do těsta a do sladkých pokrmů. Výrazně pomáhá totiž snižovat kalorickou hodnotu jídla, dodá sladkou chuť, ale netloustne se po ní.

Sirup není jen pro děti

Javorový. Javorový sirup patří mezi trošku exotičtější sirupy, ale začíná se u nás zabydlovat. Míza z cukrového javoru patří k tradičním produktům z Kanady a dnes je známá po celém světě. Javorový sirup má výrazně ořechovo-medovou chuť. Používá se tradičně na lívance nebo palačinky a bývá součástí snídaní. Skvěle se ale hodí i k pečení a ke slazení sladkých pokrmů.

Kam s javorovým sirupem? Výborně chutná třeba v kaši ke snídani nebo s chia pudinkem. Díky tekuté a trošku lepivé konzistenci se hodí pro přípravu ovesných sušenek, flapjacků nebo jako součást nepečeného cukroví. Dodává jemnou chuť a navíc sladí zdravě.

Agávový. Sirup z agáve je tekutý zlatavý sirup neutrální chuti, který obsahuje velké množství fruktózy, tedy ovocného cukru. Díky tomu má nízký glykemický index, ale na druhou stranu není úplně nejzdravější alternativou cukru. Je také velmi sladký a velmi dobrý, takže je výborný pro dochucování kaší nebo müsli s jogurtem.

Jak na agáve? Agávový sirup má tekutou konzistenci a není příliš lepivý. Nejlépe se hodí na dochucování kaší, jogurtů, palačinek, vdolků a dalších. Přidat ho můžete i do marmelád a svařeného ovoce, dobře se s ním i peče.

Datlový. Datlový sirup se vyrábí z přezrálých datlí a je z přírodních sirupů chuťově nejvýraznější a nejsladší. Pochází původně ze Středního východu, ale získává si stále více popularity i u nás. Má tmavou barvu a je vhodný pro dochucování už hotového jídla i pro pečení. Pro dodání sladkosti i chuti ho stačí jen malinko a datlový sirup mají také velmi rádi malé děti.

Co s datlovým sirupem? Díky tomu, že má výraznou chuť se nejvíce hodí pro dochucení kaší, jogurtů a dalších spíše neutrálních pokrmů. Pokud máte ale datlový sirup opravdu rádi, tak ho využijete i na pečení a přípravu dalších sladkých pokrmů.

Med. Kdo by neznal med. Však tím nám babička sladila čaj už před mnoha a mnoha lety. V dnešní době je na výběr velké množství druhů medu, lipový, luční, lesní... Největší zdravotní výhody se přičítají manuka medu, který má výraznou chuť a dodává tělu obranyschopnost. Výhodou medu je, že ho seženeme v každém obchodě a není příliš drahý.

Co osladit medem? Med si určitě přidejte do čaje, ať už do toho ranního s mlékem nebo do toho odpoledního zdravotního s citronem. Med je skvělý i jako součást ovesných sušenek, pečených ovesných vloček, stejně jako javorový sirup je med lepivý a hodí se na přípravu nepečených kuliček a dalších dobrot.

Jak se vám článek líbil?