Kakao

5,0 5
2

Kakaozdroj: shutterstock.com

S kakaem je nejspíše snad každý z nás dokonale seznámen. Už malé děti se těšívají na pravidelnou porci tohoto lahodného nápoje do hrníčku nebo na kostičku z tabulky čokolády. Navíc čokoláda jako taková patří v současnosti mezi nejoblíbenější sladkosti vůbec. Po samotném původu kakaa se však musíme podívat více do historie. Semena kakaovníku, kakaové boby, ze kterých se kakao vyrábí, pocházejí ze Střední Ameriky.

Tamní indiánské kmeny Olméků, Toltéků a Mayů si kakaových bobů velice považovaly. Nejen, že z něj indiáni vyráběli nahořklý nápoj, velice vzdáleně podobný našemu dnešnímu kakau, ale používali kakaové boby i jako platidlo. Ne nadarmo také rostlinu kakaovníku pojmenovali Theobroma Cacao, přičemž Theobroma v překladu znamená nápoj bohů. Věřili, že jim kakaový nápoj dodá větší sílu a používali jej i jako afrodiziakum. Do Evropy pak kakao začátkem 16. století rozšířili španělští dobyvatelé.

Přejít na sekci článku:

Vnitřní účinky kakaa

Kakao má na lidský organismus stimulující a povzbuzující účinky. Ne nadarmo v lidech vyvolává konzumace čokolády pocity štěstí a uvolnění. Kakao je totiž bohaté na látky, jako jsou například arginin, dopamin, tryptofan a fenyletylamin. Tryptofan patří mezi esenciální aminokyseliny, jež jsou nezbytné k výrobě serotoninu, který zodpovídá za naše pocity štěstí. Fenyletylaminu se jinak přezdívá jako hormon lásky a taktéž i štěstí. Arginin má výborné účinky na krevní oběh a je proto s oblibou používán jako přírodní viagra při poruchách erekce.

Vnitřní účinky kakaazdroj: shutterstock.com

Kakao je taktéž bohaté na hořčík, který je potřebný pro správnou činnost nervového systému. Jeho nedostatek může způsobovat křeče, migrény, nebo problémy s pozorností. Dále je kakao nadopované různými antioxidanty a obsahuje menší množství kofeinu. Díky těmto obsaženým látkám a jejím účinkům, lze kakao považovat za přírodní energetikum, antidepresivum i afrodisiakum. Proto patří nejspíš právě kvalitní čokoláda, či čokoládové pralinky mezi tradiční dárek mezi zamilovanými.

Pokud však kakao disponuje takto zázračnými účinky, proč se v současné době diskutuje o škodlivosti čokolády? Není totiž čokoláda jako čokoláda. Ta, kterou bychom mohli bez váhání zařadit mezi nezdravé čokolády je plná cukru, ztužených cukrů, kravského mléka (to se často může skrývat za alergiemi a vznikem akné, které se svádí právě na čokoládu) a dalších nezdravých aditiv. Pokud si tedy chcete čokoládu dopřát, zaměřte se spíše na kvalitu. Kvalitní čokolády začínají už na 70 % obsahu kakaa.