Ostružiny

4,7 5
15

Ostružinyzdroj: pixabay.com

Na zahrádkách a na ostružinících po okrajích lesů už se to pomalu začíná fialovět. Ostružiny jsou pro mě takové první vlaštovky podzimu, které se začínají objevovat zároveň jako ty opravdové, co se slítávají na drátech a počítají se před odletem do teplých krajin. Taky mi nikdo nevymluví, že právě temně fialové až královsky modré ostružiny spolu s fialovými švestkami nejsou inspirací pro podzimní kolekce oblečení či líčidel. Ostružiny jsou se svojí těžkou, nasládlou a navinulou chutí prostě typickým symbolem začátku podzimu. Jejich chuť je taky neobyčejná (obzvláště u těch lesních), jakoby ostružiník celé prázdniny sbíral všechny letní příchutě a pak je namíchal do jedné dokonalé chuti.

Kromě krásné barvy, chuti a vůně mají ostružiny i další skvělé vlastnosti. Samozřejmě jsou to ty zdraví prospěšné. Jejich plody jsou doslova nadupané antioxidanty a dalšími účinnými látkami. Zajímavostí však je, že až do konce 20. století se pro léčebné účely sbíral pouze list ostružiníku. Dnes už víme, že obojí – plody i listy ostružiníku jsou velmi účinné, tak nač se o jedno nebo druhé ochuzovat. Ostružiny jsou mimořádně bohaté na obsah vitaminu C, proto nám jejich úrodu nejspíše moudrá příroda nadělila právě na podzim, kdy potřebujeme posílit náš imunitní systém možná nejvíce.

Zdravotní účinky ostružin

Plody ostružiníku jsou bohaté především na vitamin C, který podporuje imunitní systém a urychluje hojivé a regenerační procesy v těle. Kromě vitaminu C mají i vyšší zastoupení vitaminu A, E a K a také s jejich pomocí můžete doplnit zásoby železa, zinku, fosforu, hořčíku, draslíku či vápníku. Díky vysokému obsahu antioxidačních mikroprvků, mají ostružiny výborné účinky na celé naše tělo – zpomalují stárnutí a posilují jeho odolnost proti nepříznivým vnějším vlivům.

Ostružiny mají dále vynikající detoxikační účinek, a to hned trojím působením – pročišťují střeva a upravují i případné trávicí potíže, jako je průjem či zácpa. Také se starají o pročišťování krve, snižují obsah cukru a cholesterolu v krvi a díky tomu pomáhají bojovat i proti vysokému tlaku. Pročišťováním krevního řečiště dokážou ostružiny také zmírňovat křečové žíly či případné hemoroidy. Ostružiny mají navíc i močopudný účinek, posilují činnost ledvin, pročišťují je a napomáhají rychlejšímu odplavování škodlivin spolu s močí z těla ven.

Konzumace ostružin se díky jejich silně posilujícím účinkům doporučuje hlavně v průběhu různých onemocnění, na rekonvalescenci po nemoci či úrazu, během chřipkových období nebo v období rychlého střídání venkovních teplot, které naše tělo obzvláště oslabuje. Právě teď, když jsou zahradní i lesní ostružiny v sezóně, je nejlepší si je nejen dopřávat každý den, ale také si udělat zásoby na zimu. Ostružiny můžete zamrazit i nasušit nebo si z nich uvařit sirup. Nejvhodnější metodou je zmražení čerstvě natrhaných ostružin, protože tepelnou úpravou ostružiny přicházejí o část obsaženého vitaminu C. Ale i tak ho v nich zůstane až dost, takže pokud nemáte místo v mrazáku, směle do vaření ostružinového sirupu nebo zavařenin!

Co dokáže ostružinové listí?

I když sezóna ostružin právě teď začala, na ostružiníkové listí se vydejte raději začátkem jara, tedy ještě předtím, než nasadí květy. Právě tehdy má totiž nejsilnější účinky. A jaké to vlastně jsou? Z ostružiníkových listů se připravuje čaj, který má nejen příjemně nasládlou, osvěžující chuť (kvůli chuti se také listí ostružiníku či maliníku přidává do různých čajových směsí), ale také mnohé léčivé účinky. Působí protizánětlivě, a je tedy vhodný při různých zánětech v ústech nebo v krku. Můžete jej používat nejen k pití, ale také jako kloktadlo při paradentóze, nachlazení, kašli, rýmě a dalších infekcích.

Ostružinový čaj také pomáhá při menstruačních potížích – křečích, silném krvácení a celkové slabosti. Čaj z ostružinových nebo malinových listů mají také v oblibě těhotné ženy, protože stimuluje děložní stahy a urychluje a usnadňuje tak porod. Z toho samého důvodu by jej však neměly pít ženy během prvních měsíců těhotenství – může vyvolat předčasný porod či potrat. Jinak je ostružiníkový čaj neškodný. Nemá žádné vedlejší účinky a působí sice účinně, ale zároveň velice jemně, takže se nemusíte bát jej podávat i malým dětem. Díky šetrnému působení jej můžete užívat i dlouhodoběji.

Čaj si připravíte z vrchovaté lžíce sušených listů a čtvrt litru vroucí vody. Necháte louhovat 10-12 minut, scedíte a můžete popíjet. Doporučuje se užívat 2-3krát denně. Hotový čaj můžete také přidat do sedací koupele na zmírnění příznaků hemoroidů. Do hotového a scezeného čaje můžete přidat i nasušené ostružiny, které po vypití čaje vyjíte, a nápoj si tak nejen vylepšíte, ale také znásobíte jeho účinky. Sušené ostružiníkové listí se hodí i do dalších čajových směsí. Výborně chutnají a jejich účinky se vzájemné doplňují, třeba v kombinaci se sušenou mátou či šalvějí.

Jak se vám článek líbil?