Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Rakytník: jídlo, rostlina nebo všelék?

Rakytník: jídlo, rostlina nebo všelék? Rakytník je známou dřevinou, jejíž plody podporují zdraví celého organismu.
Iva Lhotská
5,0 5
4

Přejít na sekci článku:

Léčivé účinky rakytníku

Léčivé účinky rakytníku zdroj: shutterstock.com

Rakytník, zejména v podobě zastudena lisovaného oleje významně napomáhá procesu hojení ran, působí při popáleninách. Tím vlastně stimuluje procesy regenerace. Pomáhá při nachlazení, rýmě či zahlenění. Rakytníkový olej se dá užívat vnitřně na podporu imunity - doporučují se 1- 3 lžičky denně, ale dá se také právě třeba kapat do nosu při ucpání dutin, protože regeneruje sliznici dýchacích cest. Působí blahodárně při zažívacích obtížích, dokonce při gynekologických onemocněních či rakovině. Je často využíván i v kosmetice - přidává se např. do krémů pro lidi s problematickou pletí.

Rakytník řešetlákový obsahuje významné B vitaminy - B1 - thiamin, B2 - riboflavin, B3 - niacin, nikotinamid, B6 - pyridoxin, B9 - kyselinu listovou, které významně ovlivňují centrální nervovou soustavu. Vitamin P posiluje kapiláry cév a svou přítomností brání rozkladu vitaminu C a zvyšuje jeho působení. Céčko posiluje naši imunitu. Kromě vysokého procenta vitaminu C - kyseliny ascorbové, jež zůstává v plodech i v již vyrobených produktech, obsahuje rakytník též vitamin A. Ten je nepostradatelný pro všechny děje v těle. Má vliv na opary, kůži a sliznice. Významně ovlivňuje zrak. Je to jedna z podstatných látek, jež zabraňuje vzniku rakoviny.

Dalšími vitaminy, které se v rakytníku vyskytují, jsou vitaminy D, E a K. Vitamin D příznivě ovlivňuje stavbu a vývoj kostí, protože obnovuje vápník v těle. Vitamin E je výborným antioxidantem, který posiluje obranyschopnost a chrání esenciální mastné kyseliny. Vitamin K zas ovlivňuje krevní srážlivost a napomáhá udržovat zdravé kosti. Také omega mastné nenasycené kyseliny 3 - 6 - 9 jsou součástí plodů rakytníku. Chrání buňky před poškozením a snižují riziko infarktu či mozkových cévních příhod. Zabraňují padání vlasů a napomáhají hojení ran. Též působí velmi pozitivně na náš trávicí trakt.