Recenze: Žvýkat s mastichou

4,9 5
15

Recenze: Žvýkat s mastichouzdroj: biooo.cz - Mája Ráblová

Klasické žvýkačky jsou příjemně mentolové, dostupné, s ideální tvrdostí a mají skvělou reklamu. Složení ale není zrovna synonymem zdraví. Jsou plné umělých sladidel jako je třeba aspartam, sorbitol, mannitol, maltitol dále ropné deriváty nebo určité typy gum a plastů, hydrogenované oleje, škroby a kyseliny. Jelikož se všechny tyto látky při styku s ústní dutinou velice rychle dostanou do krve, je důležité jak u zubních past tak žvýkaček a další ústní péče pečlivě vybírat mezi těmi špatnými a dobrými. Jako alternativa žvýkaček, navíc s prokazatelně pozitivními účinky na naše zdraví, se nejčastěji používá pryskyřic. Nejčastější bývá pryskyřice z modřínu nebo masticha.

Masticha je pryskyřice stromu Pastacia Lentiscus (česky řečík lentišek), který roste jen na jednom místě na světě. Na řeckém ostrově Chios. Tedy vypěstovat se dá i jinde, ale pryskyřice již nemá takové účinky jako ta pravá masticha z Chiu.

Recenze: Žvýkat s mastichou

V čem je tedy tato rostlinná složka přínosem?

  • Snižuje možnost vzniku zubního kazu!
  • Uvolňuje zubní kámen!
  • Udržuje dásně zdravé!
  • Harmonizuje zažívání!
  • Dezinfikuje celý travicí systém!
  • Je antiseptická, antimikrobiální a antimykotická!
  • Osvěžuje dech a jemně bělí chrup!
  • Mastichu lze bez obav spolknout, tak si totiž tělo vezme víc z jejích léčivých účinků.

Tvrdost mastichy je po vložení do úst v prvních pár vteřinách opravdu dost vysoká, po pár skousnutích se však pryskyřice změní na takovou tužší až běžnou žvýkačkovou úroveň. Chuť je téměř neutrální, ale cítím z ní chuť smůly stromu, a to i přesto, že jsem ji nejspíš nikdy dřív neochutnala. S mastichou se vám nestane, že by se po delší době žvýkání v ústech rozpadla.

Recenze: Žvýkat s mastichou

Pryskyřice se používá buď jako součást mastichových žvýkaček, jako složka speciálních zubních past, dokonce má skvělé účinky v pleťové a vlasové kosmetice! Ale především se dá masticha žvýkat samotná, což je mi úplně nejsympatičtější. I tak si ale můžete vybrat podle velikosti jednotlivých kousků pryskyřice (malé, střední a velké).

Recenze: Žvýkat s mastichou

Mně osobně jsou nejpříjemnější středně velké - medium kousky. Navíc, balení v kovové krabičce je nejen nostalgické (kdo by si nepamatoval bájné krabičky poslední záchrany tzv. KPZ), ale především užitečné. Můžete si ho naplnit dalším balením žvýkaček, či ho použít na něco úplně jiného (já si například do krabičky nalila rozehřáté bambucké máslo se skořicí) a používám ho jako prohřívací krém na ruce během zimy :).

Osobní tip: Masticha se doporučuje při boji s určitými méně i více vážnými nemocemi, mezi nimiž je Helicobacter pylori, žaludeční vředy, bolesti dvanácterníku, Crohnova choroba, pálení žáhy a další. Dokonce se už pár staletí vkládá do ucha při bolesti, například kvůli zánětu středního ucha.

Jak se vám článek líbil?