Švestky

5,0 5
3

Śvestkyzdroj: biooo.cz

Švestky jsou jedny z posledních ovocných darů před tím, než se stromy uloží k zimnímu spánku. Právě teď se s nimi pomalu loučíme a vychutnáváme si ty pozdější odrůdy. Švestky si však můžeme dopřát nejen na podzim, ale po celý rok. A to v jak jejich tekuté podobě, tak (ideálně) sušené. Ty v sobě mají totiž koncentrované vitaminy a ovocné cukry, takže je lze použít i do různých dezertů místo cukru na slazení.

Slivoňové stromy se pěstovaly a jejich plody byly považovány za velmi výživné a léčivé už v době starého Egypta, což ukázaly archeologické nálezy. Sušené švestky se totiž našly v hrobkách spolu s ostatními potravinami jako energetická svačinka pro mrtvé. V té době byly egyptské švestky taktéž ceněným vývozním artiklem.

Pro zdraví

Švestky jsou perfektní potravinou, protože obsahují až 85 % vody, takže tělo výborně hydratují. Zbylých 15 % je pak nadupaných spoustou živin. Jsou to vitaminy z řady B, vitamin E, A, H a C. Z minerálů je to pak draslík, hořčík, vápník, zinek a také měď a síra. Švestkové slupky jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které nejen že zabraňují předčasnému vysychání tohoto ovoce, ale také brání proniknutí škodlivých mikroorganismů skrze slupku do dužiny. Podobně užitečné jsou pak i pro naše tělo. Slupky i samotná švestková dužina mají vysoký obsah vlákniny a díky tomu jsou právě švestky oblíbeným přírodním projímadlem.

Pokud vás trápí zácpa nebo jste vystaveni stresujícím situacím, jako je změna prostředí, zvýšené psychické vypětí a podobně, určitě švestky zkuste jako přírodní a šetrnější variantu projímadla i jako prevenci proti zácpě, za kterou často stojí právě stres. Švestky ideálně prožeňte odšťavňovačem nebo si jich dejte pár sušených. Ty jsou totiž mnohem účinnější než čerstvé. Ze sušených švestek si můžete připravit i studený výluh. Večer dejte 7-10 švestek do misky a zalijte vodou. Ráno švestky snězte a zapijte vodou, ve které se namáčely. Toto účinné, avšak šetrné, přírodní projímadlo se může v poloviční dávce podávat i dětem.

Švestky

Švestky jsou navíc výbornou dietní potravinou. Nejenže přináší tělu úlevu od zácpy, která často mívá na svědomí pár kilogramů nadváhy, ale předcházejí také ukládání tuku v těle. Ve střevech na sebe totiž tyto nadbytečné tuky vážou a brání jim, aby se ukládaly do zásoby. Mají taktéž odvodňovací účinky, což se při hubnutí hodí, protože posledními pár kily navíc někdy bývá právě zadržená voda.

Zkrášlující účinky švestek

Švestky si našly své uplatnění i v kosmetice. Švestkové silice se přidávají do parfémů, ale i do sprchových gelů a šamponů. Najemno namleté švestkové pecky se používají jako základ do peelingů. Z pecek se také nově lisuje i švestkový olej. Má velice příjemnou marcipánovo-mandlovou vůni a velice rychle se vstřebává do pokožky. Může se používat jak samostatně, tak v kombinaci s dalšími rostlinnými přípravky. Často se také vmíchává do krémů a dalších vyživujících kosmetických produktů. Skvělé účinky má nejen na pleť, ale může se užívat i vnitřně. Jeho účinky jsou podobné jako při klasické konzumaci švestek v celku – zvlhčuje střevní sliznici, změkčuje stolici a usnadňuje tak vyprazdňování. Také zmírňuje otoky a podporuje močení. Je proto skvělým doplňkem při léčbě zánětu močového měchýře.

Zahřívací účinky švestkových pecek

Pecky ze švestek můžete využít i jinak. Mají totiž skvělou schopnost udržovat teplo. Po snězení švestek je proto nevyhazujte, usušte si je a až jich nasbíráte trochu větší množství, můžete si z nich vyrobit zahřívací polštářky. Stačí dostatečné množství švestkových pecek zašít do lněného nebo bavlněného povlaku. Podle potřeby jej pak můžete nahřát v troubě a použít při bolestech břicha, pro úlevu od břišních kolik u malých miminek nebo na bolavé svaly a klouby. Je dobré jej přiložit třeba po masáži, kdy prodlouží zahřátí svalů a jejich uvolnění. Nebo si nahřátý polštářek dejte k nohám do postele, vaše promrzlé nohy to teď na podzim a v zimě určitě ocení.

Jak se vám článek líbil?