Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Zázračný sibiřský cedr (Pinus sibirica)

Zázračný sibiřský cedr (Pinus sibirica) Cedr sibiřský má léčivé a posilující účinky na celé tělo.
Redakce BIOOO.CZ
4,2 5
6

Přejít na sekci článku:

Chutné a zdravé cedrové oříšky

Chutné a zdravé cedrové oříšky zdroj: shutterstock.com

Ačkoliv se jedná o šišku z cedru uvnitř které jsou plody botanicky správně popsané jako semena, lidově se tyto plody nazývají oříšky. Plody sice nejsou tak velké jako oříšky vlašské či lískové, ale i tak si lidé na toto pojmenování již zvykli. Jedná se o lidové označení sibiřských domorodců, kde se jiné oříšky většinou nevyskytují. Místní obyvatelé velice ochotně sbírají šišky pro chuť samotných oříšků i pro jejich léčivé vlastnosti. Šišky se následně umístí do teplé místnosti, kde se rozevřou a třepáním z nich vypadají semínka, lidově tedy oříšky. Tato tradice se na Sibiři drží dodnes, bez prvotního ručního sběru šišek by se k vám produkty krásně zabalené ve fólii či ve skle nedostaly.

Ryze přírodní produkt lze získávat jen z přírody samotné. Jakákoliv syntetizace vitaminů či jiných látek vede jen ke zhoršení absorpčních vlastností. Zatímco vitaminy přijaté z cedrového oleje se vstřebají téměř s 90% úspěšností, syntetické vitaminy jsou vstřebatelné jen z 5 - 10 % a navíc obsahují plniva a pojiva. Další látky ze sibiřského cedru se prozatím nepodařilo syntetizovat, i když se o to snažila již řada farmaceutických firem. To opět nahrává přírodním produktům, které jsou jedinečné a komplexní. Cedrový olej může nahradit jakýkoliv jiný rostlinný olej, např. rakytníkový olej, kokosový olej, mandlový olej aj., jelikož obsahuje totožné látky mnohdy s ještě větší koncentrací.

Jak užívat cedrový olej a drť?

Návod na užívání výrobků z cedrových oříšků je velice jednoduchý, stačí jen mít olej nebo drť na kuchyňské lince při ruce, ať si na něj vždy vzpomenete. Olej i drť je totiž vhodné užívat při jídle, lze jej přidat do zeleninových i do ovocných salátů, do studených i do teplých pokrmů (až na závěr, kdy již nedochází k tepelným úpravám). Získáte tak nesrovnatelnou chuť pokrmů a zajistíte si plnohodnotou zdravou stravu obohacenou o důležité vitaminy a stopové prvky. Dávkování je 1 lžička cedrového oleje či drti z cedrových oříšků 2- 3x denně pro 1 osobu. Olej lze užívat kontinuálně během celého roku, skvělým přispěním pro vaše stravování bude doplnění těchto hodnotných prvků především během zimního období.