Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Jak ve zdraví přežít horko

Jak ve zdraví přežít horko Jak si zpříjemnit horké léto a vyhnout se zdravotním problémům.
Martina Koubová
5,0 5
7

Přejít na sekci článku:

8 tipů pro letní jídelníček

8 tipů pro letní jídelníček zdroj: shutterstock.com

1 Stejně jako kofeinu a sladkým limonádám se vyhýbejte i nadměrné konzumaci alkoholu, alespoň toho tvrdého. Alkohol stejně jako ostatní jmenovaní přispívají k dehydrataci organismu. Když si chcete dát skleničku, zvolte raději nějaký lehký koktejl.

2 K čisté vodě a bylinným a zeleným čajům zařaďte do pitného režimu také minerální vodu. Dodá tělu minerály, které se vyplavily nadměrným pocením.

3 Dopřejte si dostatek zeleniny a ovoce. Za prvé na těžká jídla není v horku ani chuť, za druhé obzvlášť zelenina dokáže tělo skvěle zchladit a zároveň dodá i vodu. Na zchlazení jsou skvělé okurky, rajčata, papriky i všechny druhy a barvy melounu.

4 Naopak se vyhněte nejrůznějším sladkostem jako jsou čokolády, sladké pečivo nebo koláče. Po sladkém se budete cítit ještě více unavení a malátní. Navíc, u žen zvýšená konzumace cukru ještě více zvyšuje již tak vysoké riziko vaginálních mykóz.

5 Když vás hodní chuť na sladké, raději ji zažeňte ovocným salátem. Nejlepší je si připravit domácí salát ze sezónního ovoce, jako jsou melouny, broskve či nektarinky. Nakrájené ovoce zakápněte trochou čerstvé citronové šťávy a dejte na chvíli vychladit do lednice. Před konzumací můžete ještě přelít bílým jogurtem.

6 Jezte v malých porcích a častěji. Tohle pravidlo nyní platí ještě více než kdy jindy. Malé porce lehkého jídla vás zasytí a přesto neunaví a nezanechají pocit těžkého žaludku.

7 Odepřete si pálivá a příliš kořeněná jídla, která vyvolávají vnitřní ‘teplo’ a vyvolávají ještě silnější pocit žízně. Naopak se nebojte pokrmy o trochu více osolit. Díky zvýšené produkci potu naše tělo vylučuje větší množství solí, které je potřeba doplnit.

8 Do salátů i tepelně upravovaných jídel přidávejte čerstvé bylinky. Nejenom, že pokrmům dodají skvělou chuť, zároveň podporují správné zažívání. Skvělá je třeba taková bazalka, která působí proti pocitům plného žaludku, nebo saturejka či petržel, které posilují chuť k jídlu.

Související produkt
Zelený čaj granátové jablko, bio 40 g, 20 ks
English Tea Shop / 82 Kč
Kvalitní zelený čaj kombinuje osvěžující chuť zeleného čaje s lehce nahořklým granátovým jablkem. Čaj má skvělé povzbuzující účinky díky obsahu teinu a můžete si jej dopřát ráno místo šálku kávy.
Detail produktu