Zázvor - zabije bakterie i kocovinu

5,0 5
3

Zázvor - zabije bakterie i kocovinuzdroj: shutterstock.com

O tom, že je zázvor opravdu zdravý, už každý určitě slyšel. Ale když ono těch zdravých věcí je tolik! Občas si člověk říká, jestli by měl vůbec prostor jíst a pít něco jiného, než všechny ty super magické věci, díky kterým porazíte i nemoci, které ještě nikdo neobjevil. Proto je fajn, když narazíme na něco, co je opravdu univerzální. Rychle hotové. Co můžete přidat do kdečeho a ještě to chuť vylepší. Co chutná tak dobře, jako by to ani zdravé nebylo. A nádavkem to je tak všestranné, že byste už skoro nic dalšího nepotřebovali. Prostě zázvor.

Proti všem

No dobře, tak ne až tak, ale skoro. Protože zázvor toho umí opravdu hodně.

  • Prohřívá. To se hodí jednak ve chvíli, kdy je vám zima, jednak v případě celkového oslabení organismu (zapomněli jste se najíst) nebo psychického vyčerpání (bolest hlavy z přepracování).
  • Působí protizánětlivě. Pokud na vás něco leze, tak zázvor by měl být tím, po čem sáhnete nejdříve. A na rozdíl od konvenčních léků se nemusíte trápit zkoumáním, je-li infekce virová či bakteriální. Zázvor totiž pomůže v obou případech.
  • Podporuje mozkovou činnost.
  • Působí proti nevolnostem. Ať už trpíte ranní nevolností v těhotenství, je vám špatně v autě nebo jste to včera v baru drobet přepískli. Zázvor zklidní žaludek, potlačuje nutkání ke zvracení a ještě vám dodá energii.
  • Snižuje krevní cukr. Což je samozřejmě dobré vědět, máte-li dlouhodobé problémy, nicméně se to může hodit i pro případ, že jste podnikli nějaké nedietní orgie a teď se vám tělo za nenadále zvýšený příjem cukru mstí.
  • Ulevuje při menstruačních bolestech.
  • Působí proti infekcím. Pokud trpíte na jakékoliv bakteriální infekce, je zázvor účinným posílením prevence.
  • Podporuje zažívání. Ať už před jídlem, kdy připraví trávicí systém na jídlo nebo naopak jako prostředek pro zlepšení trávení. Omezuje nadýmání.
  • Působí jako afrodisiakum.

Kam s ním

Co se týče použití, je zázvor stejně mnohostranný. Je možné ho konzumovat čerstvý nebo sušený, jako nápoj nebo v jídle, na sladko i na slano. Navíc je dostupný prakticky kdekoliv, pouze v případě čerstvého zázvoru si pohlídejte, aby byl opravdu čerstvý. Nejrychlejší způsob přípravy je zázvorový čaj. Existuje mnoho čajových směsí, které obsahují zázvor a které jsou vhodné k denní konzumaci, případně jako doplněk léčby. Plnohodnotným lékem je pak čaj z čerstvého zázvoru, který je možné dle chuti ještě doplnit medem, citronem nebo dalším prospěšným kořením, jako je skořice, kurkuma nebo pepř. Zázvor je možné nakrájet na plátky, ale pro lepší efekt je vhodnější ho nastrouhat.

Zázvor je také skvělým pomocníkem do kuchyně. Čerstvý i sušený dovede doplnit chuť mnoha jídal, ať už orientálního či evropského původu. Dochutí polévky, masové pokrmy i saláty. Samostatnou kapitolou jsou pak úžasná čatní, u kterých právě za pomoci zázvoru docílíte té neopakovatelně lahodné sladce pálivé chuti. Prostě zdravé věci ještě nikdy nebyly tak dobré, jak mohou být se zázvorem ;-)

Jak se vám článek líbil?