Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

7+1 tipů pro právě ty vaše Vánoce

Přejít na sekci článku:

Zkuste něco nového

Vyzkoušejte nové druhy cukroví zdroj: shutterstock.com

Marokánky

250 ml mléka

30 g mouky

80 g cukru moučka

20 g másla

oříšky sušené plody, semínka

Máslo nechte rozpustit v hrnci na plotně, přidejte mléko, mouku a cukr, řádně zamíchejte. Nechte alespoň 3 minuty přejít varem, aby hmota pěkně zhoustla. Vmíchejte ořechy a sušené plody dle libosti, nutností jsou určitě arašídy, rozinky, přidat můžete kešu oříšky, mandle, goji plody, brusinky a další. Oříšků a sušených plodů přidejte tak akorát, aby byla hmota kompaktní a držela při sobě. Lžící tvarujte placičky na plechu a vše dejte do trouby péct na 180 °C zhruba 20 min.

 

Rozinkové placičky

100 g třtinového cukru

špetka soli

200 g másla

2 žloutky

100 g rozinek

300 g hladké mouky

Nejdříve omyjte pořádně rozinky, osušte a pokud chcete, nakrájejte je na malé kousky. Do mísy dejte změklé máslo, přidejte cukr, sůl, rozinky a žloutky. Udělejte máslový krém, můžete použít i ruční šlehač. Na vál prosejte mouku, přidejte k ní máslový krém a vypracujte těsto. Nechte v chladu odpočinout. Klasicky vyválejte, vykrojte tvary, dejte upéct a placičky můžete slepit malinovou marmeládou nebo jen posypat cukrem.

 

Raw cukroví

ořechy/semínka

kokosový olej nebo kakaové máslo

sušené plody koření

V mixéru rozmixujte směs ořechů a sušených plodů. Kombinujte dle libosti: arašídy, mandle, vlašské nebo lískové ořechy, para ořechy, kešu nebo pistácie, brusinky, rozinky, švestky, fíky, sezamová, konopná nebo dýňová semínky. Vyberte, co vám chutná. Nebo vytvořte více druhů cukroví v různých kombinacích. Přidejte kokosový olej nebo kakaové máslo tak, aby se celá hmota kompaktně propojila (zhruba jedna lžíce oleje/másla na 200 g umixované oříškovo-ovocné směsi). Aby byla hmota vláčnější, můžete přidat ovocnou šťávu. Pro ochucení vše okořeňte skořicí, mletým hřebíčkem, anýzem nebo muškátovým květem, záleží na preferencích. Získáte kompaktní mírně lepkavé těsto, které můžete tradičně vyválet a vykrajovat do tvarů. Ozdobit můžete raw kakaem nebo naplňte kokosovým krémem (kokosový olej se strouhaným kokosem).