Živočišné látky v kosmetice: vitaminy

5,0 5
3

Živočišné látky v kosmetice: vitaminyzdroj: shutterstock.com

V prvním díle článku o živočišných látkách v kosmetice jsme se dozvěděli o včelích produktech - jak se získávají, na co se v kosmetice používají a jak je můžeme nahradit látkami z rostlinných zdrojů. Dnes se zaměříme na vitaminy živočišného původu, které se v kosmetice používají jako účinné látky nebo konzervanty.

Vitaminy můžeme rozdělit na ty rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě, oba typy mohou být živočišného původu. Používají se v kosmetice, ale i ve farmacii jako součást výživových doplňků nebo i samostatně. Téměř všechny vitaminy, které pocházejí ze živočišných zdrojů, lze získat i z rostlinných zdrojů.

Přejít na sekci článku:

Vitaminy rozpustné v tucích

Vitamin A

V kosmetice se používá hlavně jeho derivát retinol. Má výrazný anti-age efekt, proto jej logicky můžeme najít hlavně v různých regeneračních přípravcích. Vitamin A je obsažen v rybím tuku, extrahuje se z rybích jater, vysoký podíl je zastoupen i v mléčných produktech a vaječných žloutcích. Pokud si chceme užívat účinků vitaminu A, a přitom se vyhnout tomu živočišného původu, musíme se spolehnout na synteticky vyrobený, nebo na beta-karoten. Beta-karoten funguje jako provitamin vitaminu A. To znamená, že naše tělo je schopné si vitamin A z beta-karotenu vytvořit. Beta-karoten se nachází hlavně v mrkvi, meruňkách, broskvích, prostě hlavně ve žlutooranžovém ovoci a zelenině. Překvapit nás může ale i jeho přítomnost například ve špenátu nebo brokolici ☺. Aby byl beta-karoten co nejlépe využit, je potřeba jej zkombinovat s tukem - to platí pro vnitřní i vnější použití. Pro lepší efekt proto k zelenině nebo ovoci přidejte kvalitní rostlinný olej, semínka či oříšky.

Vitamin D

Vitaminy rozpustné v tucíchzdroj: shutterstock.com

Jeho největším živočišným zdrojem jsou stejně jako u vitaminu A rybí játra. Můžeme jej najít také v mléku nebo žloutcích. V kosmetice se přidává do pleťových mlék a krémů. Je možné jej nahradit buď syntetickou výrobou v laboratoři z rostlinných sterolů, nebo si užívat dostatek slunečního svitu a nechat naši pokožku, ať si s výrobou potřebného vitaminu D poradí sama, a v kosmetických přípravcích se mu prostě vyhýbat kompletně.

Vitamin E

Vitamin E neboli tokoferol je velmi silný antioxidant. Není divu, že je v kosmetickém průmyslu velmi oblíbený, a můžeme jej proto najít skoro v každém kosmetickém výrobku, zejména v těch, které působí proti stárnutí pokožky. Chrání totiž pleť před působením slunce a dalších nepříznivých vlivů, a před vysycháním. Oddaluje tak vznik prvních známek stárnutí a případně již vzniklé stopy regeneruje. Z živočišných zdrojů se získává z mléčných produktů, vajec a jater. Tyto zdroje můžeme velice snadno nahradit těmi rostlinnými – na vitamin E je velice bohatý například olej z pšeničných klíčků, sója nebo burské oříšky.