Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Celozrnné linecké

Celozrnné linecké Upečte linecké z celozrnné mouky.
Hana Bartušková
4,3 5
4

Celozrnné linecké zdroj: biooo.cz

Pečete už cukroví? Musím se přiznat, že cukroví je na Vánocích to nejlepší. Jasně takový bramborový salát je fajn. Dárky taky nejsou špatné. Nějaká ta rodinná pohoda u svařáčku taky ujde. Ale prostě cukroví je cukroví. Baví mě na něm úplně všechno. Příprava těsta, vykrajování, pečení, cukrování, ujídání tajně ještě před Vánoci i dojídání posledních kousků v lednu. Cukroví je prostě boží.

Takové linecké z celozrnné mouky… chutná trošku jinak než to klasické. Ale zase je to zdravější. Bez cukru. I když pro tu pravou vánoční chuť si to můžete klidně i pocukrovat.

Přejít na sekci článku:

Ze špaldové a žitné

Ze špaldové a žitné zdroj: biooo.cz

Budete potřebovat:

250 g másla

1 lžička stévie

2 žloutky

150 g špaldové mouky

150 g žitné celozrnné mouky

marmeláda

obyčejný práškový cukr

Smíchejte mouky, stévii a oba žloutky. Studené a tuhé máslo nakrájejte na malé kousky a nejdříve vmíchejte vidličkou. Teprve pak těsto rychle vypracujte na válu rukou v kompaktní hmotu. Při práci s celozrnným těstem si dávejte pozor na množství mouky, celozrnné těsto má totiž tendenci drolit se a potřebuje trošku víc másla. Těsto nechte odpočinout v chladu asi půl hodiny.

Poté ho normálně vyválejte a vykrajujte tvary jak u obyčejného lineckého. Snad jen je lepší celozrnné těsto podsypat obyčejnou bílou hladkou moukou, bude se vám tak snadněji válet. Pečte na 180 °C, stačit bude tak deset až patnáct minut.