Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Granátové jablko

5,0 5
1

Přejít na sekci článku:

Jak granátové jablko pomůže našemu zdraví?

Jak granátové jablko pomůže našemu zdraví? zdroj: shutterstock.com

Granátové jablko bylo již v minulosti považováno za elixír věčného mládí, krásy a zdraví a jeho omlazující účinky znali již ve starém Egyptě. Granátové jablko obsahuje až 77 % vody a řadu minerálních látek, vitaminů a aminokyselin. Toto ovoce je bohaté na vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík a draslík, ze skupiny vitaminů obsahuje zejména vitaminy skupiny B, dále vitamin C a v menším množství i vitamin A ve formě provitaminu. Důležité je také to, že granátové jablko obsahuje 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin, dále taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy.

Slupka granátového jablka a jeho vnitřní přepážky obsahují velké množství hořkých a trpkých látek, jako je například kyselina taninová, která má schopnost zastavovat průjem. Jedlé části granátových jablek naopak působí spíš lehce projímavě. Látky obsažené v granátovém jablku pomáhají udržovat normální hladinu cholesterolu v krvi a přispívají tím k udržování zdravého srdce a cév. Kromě toho pomáhají podporovat správnou funkci imunitního systému.

Granátové jablko má navíc výrazné antioxidační účinky a chrání tak buňky před negativním působením volných radikálů a předchází předčasnému stárnutí organismu. Účinné látky v granátovém jablku příznivě působí na kvalitu a vzhled pokožky, přispívají ke správné funkci trávicího systému a podporují zdraví sliznic žaludku i tenkého střeva. Granátové jablko kromě toho může podněcovat touhy a libido jako přírodní afrodiziakum.

Co všechno granátové jablko dokáže?

  • zbaví tělo škodlivin
  • působí jako prevence kardiovaskulárních nemocí
  • zpomaluje proces stárnutí buněk
  • upravuje zažívání a trávení
  • zlepšuje a stimuluje krevní oběh
  • podporuje správnou funkci ledvin
  • urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet
  • snižuje hladinu nežádoucího cholesterolu
  • brání kornatění tepen
  • podporuje činnost nervové soustavy
  • snižuje riziko vzniku rakoviny