Hřebíček – koření i přírodní lék

5,0 5
1

Přejít na sekci článku:

Hřebíček v lidovém léčitelství

Hřebíček v lidovém léčitelstvízdroj: shutterstock.com

Hřebíček se, jak již bylo napsáno výše, využívá jako koření. Kromě toho má ale také výrazné dezinfekční a lokálně znecitlivující účinky. Bývá často využíván v péči o zuby a celou ústní dutinu a můžeme ho najít jako účinnou příměs v ústních vodách, zubních pastách či zubních gelech. Hřebíčková silice navíc i tlumí citlivost a bolestivost zubního nervu. Hřebíčková silice se pro její prokrvující a bolest tlumící schopnost používá i při revmatizmu na bolavé klouby či svaly nebo do mastí a masírovacích prostředků. Silice má příznivý vliv na akné či afty a kromě toho pomáhá proti zvracení, napomáhá ke snížení hladiny cukru v krvi, ke zklidnění pokožky, posílení organizmu a zlepšení spánku.

Éterický olej se hodí do vanových koupelí, do aromalamp a také jako přídavek do masážních prostředků – pokud si chcete připravit voňavý a uklidňující masážní olej, stačí, když do vašeho oblíbeného rostlinného oleje přikápnete pár kapek éterického hřebíčkového oleje. Podáván inhalační formou desinfikuje dýchací cesty a léčí průduškové záněty, takže najde využití zejména v období chřipek a nachlazení. Podle učení ajurvédy hřebíček podáván v prášku ovlivňuje povzbudivě činnost srdečního svalu. Hřebíček jako koření zlepšuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče v břiše související se špatným trávením. Zlepšuje vylučování trávicích enzymů a eliminuje výskyt patogenních mikroorganizmů ve střevech způsobujících koliky, průjmy a přílišnou plynatost. Kromě toho má hřebíček také výrazně omezující vliv na výskyt střevních parazitů.

Znecitlivující vliv silice hřebíčku se tradičně uplatňuje hlavně v případě bolestí zubů, kdy se již odpradávna využívala tinktura, nebo při bolestech v krku hřebíčková voda jako kloktadlo. Silicí se potírala paradontózní dáseň i bolavý zub a stejné využití měla i tinktura vyrobená namočením hrsti hřebíčku na několik týdnů v půl litru silné kořalky, moderněji, chcete-li, lékárenského lihu. Preventivně se využívala hřebíčková zubní voda, vzniklá prostým namočením několika hřebíčků do teplé vody. Tu si můžete připravit jako přírodní nechemickou dezinfekci snadno tak, že do malé termosky nalijete asi půl litru vody a přidáte 1 polévkovou lžíci hřebíčků a necháte je do druhého dne namočené. Pak je hned k použití. Ze stejné dávky lze udělat ještě jeden nálev s téměř shodným účinkem.