Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Jak se vyznat ve sladidlech aneb Čím sladit

Jak se vyznat ve sladidlech aneb Čím sladit Sladidel, ať už umělých či přírodních, existuje obrovské množství a je těžké se v nich vyznat.
Jana Konečná
5,0 5
2

Přejít na sekci článku:

Umělá sladidla

Umělá sladidla zdroj: unsplash.com

Používání umělých sladidel odstartovalo v šedesátých letech minulého století, kdy se na lidech kvůli snadné dostupnosti klasického bílého cukru začaly projevovat následky jeho nadměrné konzumace, jako je obezita nebo zvýšená kazivost zubů. Začala se proto vyrábět celá řada umělých sladidel bez kalorií, která měla chuťově napodobit cukr. Umělých sladidel je opravdu hodně, v této kapitole se podíváme hlavně na ty, které se v České republice používají nejčastěji. Do skupiny umělých sladidel můžeme zařadit všechny synteticky vytvořené látky, které mají za úkol chuťově nahradit bílý cukr, ale s nulovým nebo minimálním obsahem kalorií.

Aspartam

Aspartam je uměle vytvořená látka, která má až 200x větší sladivost než cukr, a přitom je úplně bez kalorií. Ve složení potravin jej můžete najít také jako E951. Jeho nevýhodou je, že zvyšuje chuť k jídlu. Podle některých výzkumů se aspartam podílí na odumírání mozkových buněk a může způsobovat nespavost či hyperaktivitu u dětí. Má schopnost zvyšovat sladivost ostatních umělých sladidel, proto se často používá v kombinaci s nějakým dalším.

Sacharin

Sacharin je některými odborníky považován za jedno z nejzdravějších umělých sladidel. V Kanadě je přitom už přes 40 let zakázaný, protože byl při jeho testování na zvířatech zjištěný zvýšený výskyt rakoviny močového měchýře. Sacharin má až 300x větší sladivost než bílý cukr a v potravinách jej můžete najít pod označením E954. Nejčastěji se přidává do slazených nápojů, diabetických potravin, ale i do zavařenin a různých dochucovadel.

Cyklamát

Cyklamát se objevuje ve složení potravin pod označením E952. Je „pouze“ 60x sladší než běžný cukr a podobně jako ostatní umělá sladidla nemá žádné kalorie. Vyrábí se přidáním hydroxidu sodného nebo vápenatého do cyklohexylaminu, což je látka, která se používá jako přípravek proti hmyzu nebo při výrobě plastů.

Sukralóza

Sukralózu můžete najít ve složení potravin jako E955. Je až 600x sladší než bílý cukr. Chuťově se mu nejvíc podobá, na rozdíl od ostatních umělých sladidel nemá žádnou umělou pachuť. Vyrábí se chlorizací sacharózy. Kalorickou hodnotu má sice stejnou jako klasický cukr, ale díky jeho výrazně vyšší sladivosti je možné používat mnohosetkrát menší množství. Používá se na doslazení ovocných džusů, různých cereálií, či instantních jídel.

Erythritol

Erythritol je alkoholický cukr, který se přirozeně vyskytuje ve fermentovaném ovoci, jako jsou například hrušky či hrozny. Připravuje se však také jako umělé sladidlo, které se prodává pod názvem Truvia. V potravinovém složení na něj můžete narazit pod označením E968. Je až 60x sladší než bílý cukr a má velmi nízký obsah kalorií. V těle je špatně rozložitelný, většinou organismem projde beze změn. V současnosti na něm nebyly prokázány žádné negativní vedlejší účinky.

Čím tedy sladit?

Nejlépe ničím. Různá alternativní sladidla, jako jsou například sirupy, sladěnka či med, sice obsahují určité množství vitaminů, minerálů a dalších živin, avšak v porovnání s komplexními potravinami je jejich množství zanedbatelné, a abychom jich zkonzumovali dostatek, museli bychom těchto produktů sníst ohromné množství a přijmout tak zároveň i obrovské množství kalorií, které naše tělo nemá šanci spálit. Ideální je tedy konzumovat především komplexní potraviny v jejich přirozeném stavu, jako je ovoce, zelenina, semínky, ořechy, luštěniny a celozrnné obilniny. Ideální je doslazování jakýmikoliv sladidly co nejvíce omezit a různé dezerty a sladkosti považovat za vzácné zpestření jídelníčku, které by rozhodně nemělo být na denním pořádku.