Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Září - měsíc biopotravin

zdroj: Shutterstock

Září není jen měsícem, kdy se loučíme s odcházejícím létem, jehož žezlo přebírá pomalu nastupující podzim a svým dotykem postupně obléká krajinu do zářivých barev. Září je také měsícem biopotravin a ekologického zemědělství, který každoročně vyhlašuje ministerstvo zemědělství. Letos se jedná již o 17. ročník této tradiční kampaně. 

Zájem o biopotraviny rok od roku stoupá. Dáte i vy přednost kvalitě, zdravějšímu stravování a šetrnějšímu přístupu k životnímu prostředí i zvířatům? 

Co je BIO?

Biopotraviny jsou produkty pocházející ze surovin ekologického zemědělství. To, co bylo dříve přirozenou samozřejmostí, je dnes vylepšováno “éčky”, umělými dochucovadly, barvivy a konzervanty ba dokonce nahrazováno levnými chemickými složkami. 

Biopotraviny jsou vyrobeny ze surovin ekologického zemědělství, a to za podmínek stanovených vyhláškou. Ekologické zemědělství je systém pěstování a produkce potravin, který dbá na životní prostředí, je ohleduplný k okolním rostlinám a živočichům, neplýtvá přírodními zdroji a zajišťuje dobré podmínky při chovu hospodářských zvířat.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která zaručují, že výrobek splňuje požadavky zákonů o ekologickém zemědělství. Produkty vyrobené v České republice musejí nést také národní certifikační znak tzv. BIO zebru.

Proč jíst biopotraviny?

Pro někoho jsou biopotraviny terčem posměchu, jiní je považují za samozřejmost svého stravování a věří, že se mohou kvalitně najíst a přitom se vyhnout chemikáliím. Na první pohled je zřejmě nerozeznáte od standardních potravin, výhody biopotravin se ukrývají hlavně v jejich obsahu.

  • Nutričně bohatší - obsahují více vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, enzymů a dalších živin.
  • Neobsahují škodlivé přídatné látky - výroba biopotravin vylučuje použití umělých dochucovadel, barviv, zlepšovadel vůně, chuti či konzistence. 
  • Jsou mnohem chutnější - vše dozrává na slunci nikoliv ve skladech a sklízí se až když je plně dozrálé. Proto jsou biopotraviny chuťově lepší a vzhledově přirozenější. 
  • Neobsahují pesticidy - ekologické zemědělství zakazuje používání pesticidů, herbicidů, fungicidů, insekticidů a umělých hnojiv, která jsou plná karcinogenních látek a plodiny tak nejsou kontaminovány chemickými látkami.
  • Nejsou geneticky modifikované - zákon o ekologickém zemědělství přímo zakazuje pěstování geneticky modifikovaných rostlin i chov GM zvířat.
  • Produkce ekologického zemědělství nezatěžuje životní prostředí a neubližuje zvířatům. 

Jaké potraviny se vyplatí kupovat v BIO kvalitě?

Obliba biopotravin vzrostla na počátku dvacátých let minulého století, když spotřebitelé začali více vnímat spojitost mezi stravou, zdravím a životním prostředím. 

Samozřejmě ne všechno seženeme v BIO kvalitě. Je-li to možné, je lepší dávat přednost organickým potravinám před těmi konvenčními, preferovat tuzemské před těmi dováženými a konzumovat čerstvé potraviny před polotovary ba dokonce hotovými jídly v krabičkách.

BIO OVOCE A ZELENINA

V biokvalitě vybírejte především takové ovoce a zeleninu, které se při běžném pěstování nejvíce chemicky ošetřují. To znamená jahody, jablka, papriky, citrony, pomeranče, hroznové víno, brambory, brokolici, květák či kořenovou zeleninu. Jsou velmi hojně dostupné v každém supermarketu a navíc vás překvapí krásnou vůní a chutí.

BIO MLÉČNÉ VÝROBKY A MASO

Mléčné produkty v BIO kvalitě se vyrábějí pouze z BIO mléka, neobsahují žádné konzervanty ani umělá aromata, jsou i méně tučné a chuťově jemnější. V obchodech už dnes seženete i BIO výrobky českých mlékáren a cena je jen o pár korun vyšší.

BIO maso není jen prázdným pojmem. Jde o maso z ekologického zemědělství, které je ohleduplné ke zvířatům, ale i přírodě. Používá umělá hnojiva, chemické postřiky, hormony ani jiné syntetické látky. Ekologicky chovaný skot a drůbež žijí volně venku a důraz je kladen i na kvalitní krmení. Kdo jednou ochutná biomasíčko nebo poctivý steak od farmáře uzná, že s chutí bledého masa z mrazáku supermarketu nemá nic společného.

BIO VAJÍČKA

Sehnat BIO vajíčka (na skořápce nesou označení 0) nebo domácí vajíčka od farmářů dnes není žádný problém. U takových vajíček máte jistotu, že slepice nebyly vykrmovány hormony a rozdíl je v chuti a vzhledu. Vejce z volného chovu mají lepší barvu právě proto, že nosnice zobou krmivo bez přidaných chemikálií a barviv.

Výjimkou však nejsou ani ekologicky pěstované bylinky, koření, ořechy a semínka případně obiloviny. A když už jsme u toho jídla, vyzkoušejte některý z našich zdravých receptů, které si zamiluje celá rodina. 

Proč jsou biopotraviny dražší?

U biopotravin platíte za kvalitu. Někomu se může zdát, že jsou biopotraviny předražené. Nákupem potravin z ekologických zdrojů podporujete poctivou práci všech, kteří se na výrobě podíleli, zdravější krajinu, čistší vodu, lepší život zvířat, přirozenější chuť i vlastní zdraví. Zkrátka jde o víc, než jen o potravinu. Pak už je na zvážení zákazníka, kde má své priority.