Pupínkový detektiv: PEG

5,0 5
1

Pupínkový detektiv: PEGzdroj: shutterstock.com

Jako PEGy se nazývají chemické sloučeniny Polyethylene Glycol, které vznikají z ropy a které nemají úplně nejlepší pověst. Můžou prý způsobovat rakovinu, poškozují pokožku a prý můžou třeba i za akné. Tak jak to s těmi PEGy vlastně je?

PEG ve složení poznáme podle jeho zkratky a také podle čísla. Najdeme tak třeba PEG-100, PEG-150, PEG-40 a mnohé další. Číslo za zkratkou značí molekulární hmotnost výsledného PEGu, tedy čím menší, tím menší jsou molekuly a tím snáze pronikají do pokožky.

Rakovinotvornost PEGů se v průzkumech nepotvrdila a všeobecně jsou považované za bezpečné při kosmetickém používání. U PEGů je ale jiný problém než s nimi samými. PEGy totiž zvyšují propustnost kůže, díky tomu tak do pokožky pronikají nejen účinné, ale i škodlivé látky.

Přejít na sekci článku:

To dobré

Ono se o tom málo mluví, spousta lidí to nerado přizná, ale PEG není nic špatného. A použití PEGů je v kosmetice často snadno obhajitelné. Na rozdíl třeba od minerálního oleje nebo silikonů, které můžeme snadno nahradit použitím kvalitních rostlinných olejů. PEGy jen tak nenahradíte. V kosmetice totiž plní dvě důležité funkce.

To dobrézdroj: shutterstock.com

1PEGy jsou emulgátory. Což znamená, že dokáží spojit vodní a olejovou bázi v kosmetice. To jen tak kdejaká látka nedokáže. Existují sice přírodní alternativy, například Cetearyl Alcohol nebo Glyceryl Stearate SE, ale PEGy fungují tak nějak líp. Hlavně v případě odličovacích hydrofilních olejů. Díky PEGům tyto odličují účinněji, jdou snadněji z pleti smýt a nenechávají mastný film na pokožce.

2PEGy zvyšují prostupnost kůže. Díky tomu můžou krémy snadněji pronikat do pokožky a mají vyšší účinnost. PEGy tak jsou velmi ceněnou přísadou v pleťových sérech, zvyšují totiž pronikání účinných látek do pokožky a zesilují účinky séra na pleť. Díky PEGům se kosmetika lépe a rychleji vsakuje a efektivněji účinkuje v hlubších vrstvách pokožky.