Zdravá pomazánka z červené řepy

Zdravá pomazánka z červené řepy

Jídlo by mělo být nejen zdravé a výživné, ale mělo by být i zábavné a zpestřit nám běžný den. Asi se shodneme, že i naše oči se rády nají. Pomazánka z červené řepy bezesporu tyto požadavky naplňuje. Červená řepa totiž obsahuje přírodní barvivo betanin (ve složení potravin ho najdete pod kódem E162), které se v přírodě běžně vyskytuje např. i v kaktusových plodech. Jeho specifická červená až fialová barva prostě láká k jedlým hrátkám. Červená řepa (Beta vulgaris) má nej...

Rajská polévka pro dobrou náladu

Rajská polévka pro dobrou náladu

Možná ještě venku není úplně dokonale hřejivé jaro, ale kdo říká, že si nemůžeme dopřát teplo a slunnou Itálii dohromady na talíři? Tahle polévka se vaří pro dobrou náladu a chuť. Rajčata totiž obsahují tyramin, který vyvolává zlepšení n...
Salát s červenou řepou a exotickým liči

Salát s červenou řepou a exotickým liči

Někdy už člověk prostě neví, co by si dal zdravého a ještě navíc dobrého. A to je pravý čas zkoušet zajímavé a neotřelé kombinace. Jako třeba v tomto salátku, kde kombinujeme zeleninu a ovoce. Tyto kombinace nejsou zbůhdarma vymyšlené je...
Salát s červeným pomerančem pro posílení imunity

Salát s červeným pomerančem pro posílení imunity

V těchto chladných dnech raději jíme teplá jídla než zeleninové saláty, ale občas je žádoucí přidat salát do svého menu i v zimě. Obzvlášť když je v našich obchodech sezóna červených pomerančů. Navíc v době, kdy všude lítají viry a bacil...
Česnekem proti bacilům a virům

Česnekem proti bacilům a virům

Ačkoliv venku vládne zima vymalovaná jak z obrázků Josefa Lady, má tohle období i svou odvrácenou stránku. V tomto období jsme značně unavení a oslabení a bacily a viry vesele útočí na naše zkřehlé schránky. Stačí někde prochladnout, pob...
Lehká a výživná banánová omeleta

Lehká a výživná banánová omeleta

Občas si chce člověk víkendové snídaně ozvláštnit, udělat z nich přijemný rituál než v běhu všedních dní, kdy na vychutnávání dlouhé snídaně není čas - jen vypít rychle kafe a hodit do sebe rohlík. Dnes mám pro vás tip na trochu jinou om...
Sváteční jáhelník s malinami

Sváteční jáhelník s malinami

Zdravím vás v novém roce! Když máme ten první den nového roku, hodí se přichystat si také něco svátečního. A nemusí to být žádná kalorická bomba, věřím, že takových jsme si užili během vánočních svátků dost. Co takhle bezlepkový jáhelník...
Silvestrovské chuťovky

Silvestrovské chuťovky

Dnes mám pro vás pár tipů, jak oslavit konec roku chutně a zdravě. Co si budeme vykládat, vánoční svátky dost útočí na náš trávicí systém, a tak můžeme závěr roku trochu vybalancovat lehčí stravou doplněnou nějakým tím dobrým mokem. ...
Obzvláště nepečené Vánoce II. díl

Obzvláště nepečené Vánoce II. díl

Dnes pro vás mám další jednoduché tipy na nepečené cukroví. My pracující ženy a matky si holt musíme život usnadnit, jak jen to jde, a občas si srovnat priority tak, aby nás neporazilo šílené předvánoční tempo. Pořád by mělo být spíše tr...
Syrové Vánoce aneb nepečeme I.

Syrové Vánoce aneb nepečeme I.

Pro ty z vás, kteří dvakrát neholdují pečení, raději koukají po raw dobrotách nebo prostě jen nestíhají, mám dneska dokonale jednoduchý recept na vánoční nepečení. Co si budeme vykládat, ať brzdíme ten předvánoční shon, jak chceme, tak j...
Sezónní polévka z červené řepy

Sezónní polévka z červené řepy

Červená řepa je taková skromná obyčejná zelenina a přitom v sobě skrývá velké množství prospěšných látek pro tělo. Proto je více než zdrávo začlenit ji do svého jídelníčku pravidelně, obzvlášť na podzim a v zimě, kdy je nouze o čerstvou ...
Sladká dýňová rýže

Sladká dýňová rýže

Podzim v plném proudu a sezóna dýní nám pomalu vrcholí. Věříme, že už jste vyzkoušeli všemožné recepty a taky jste vydlabali aspoň jeden veselý obličej z těchto symbolů podzimu. Dýně se hodí skvěle na nejrůznější kouzlení v kuchyni, prot...
Nepečené kuličky z pečené dýně

Nepečené kuličky z pečené dýně

Podzim je dýňová sezóna. Tak než nám všechny dýně vystřídají v obchodech vánoční mandarinky a pomeranče, tak je třeba toho využít naplno. Na dýni je skvělé, že ji můžete připravit nasladko i naslano. Dýňová polévka je klasika. Pečená dýn...
Řecká čočková polévka

Řecká čočková polévka

Čočku jsem nenáviděla. Ano, původ je ve školní jídelně, čočce na kyselo s párkem a dalších vymoženostech české kuchyně, v kterých hraje nějakou roli čočka. Začala jsem ji milovat až s řeckou kuchyní. A nejsem sama. Pokus s řeckou čočkovo...
Chia pudink: ke snídani i jen tak

Chia pudink: ke snídani i jen tak

Pokud bych měla jmenovat jednu ze superpotravin, která mi učarovala asi nejvíce, tak by to byla chia semínka. Ono se superpotravinami je totiž občas ta potíž, že když pánbůh rozdával, tak si šly dvakrát do fronty zdraví a nestihly už pul...

Štítky pro „Recepty“: