Prohlížíte si články kategorie Recepty obsahující štítek: Zdraví
Zdravá pomazánka z červené řepy

Zdravá pomazánka z červené řepy

Jídlo by mělo být nejen zdravé a výživné, ale mělo by být i zábavné a zpestřit nám běžný den. Asi se shodneme, že i naše oči se rády nají. Pomazánka z červené řepy bezesporu tyto požadavky naplňuje. Červená řepa totiž obsahuje přírodní barvivo betanin (ve složení potravin ho najdete pod kódem E162), které se v přírodě běžně vyskytuje např. i v kaktusových plodech. Jeho specifická červená až fialová barva prostě láká k jedlým hrátkám. Červená řepa (Beta vulgaris) má nej...

Rajská polévka pro dobrou náladu

Rajská polévka pro dobrou náladu

Možná ještě venku není úplně dokonale hřejivé jaro, ale kdo říká, že si nemůžeme dopřát teplo a slunnou Itálii dohromady na talíři? Tahle polévka se vaří pro dobrou náladu a chuť. Rajčata totiž obsahují tyramin, který vyvolává zlepšení n...
Salát s červenou řepou a exotickým liči

Salát s červenou řepou a exotickým liči

Někdy už člověk prostě neví, co by si dal zdravého a ještě navíc dobrého. A to je pravý čas zkoušet zajímavé a neotřelé kombinace. Jako třeba v tomto salátku, kde kombinujeme zeleninu a ovoce. Tyto kombinace nejsou zbůhdarma vymyšlené je...
Salát s červeným pomerančem pro posílení imunity

Salát s červeným pomerančem pro posílení imunity

V těchto chladných dnech raději jíme teplá jídla než zeleninové saláty, ale občas je žádoucí přidat salát do svého menu i v zimě. Obzvlášť když je v našich obchodech sezóna červených pomerančů. Navíc v době, kdy všude lítají viry a bacil...
Česnekem proti bacilům a virům

Česnekem proti bacilům a virům

Ačkoliv venku vládne zima vymalovaná jak z obrázků Josefa Lady, má tohle období i svou odvrácenou stránku. V tomto období jsme značně unavení a oslabení a bacily a viry vesele útočí na naše zkřehlé schránky. Stačí někde prochladnout, pob...
Sezónní polévka z červené řepy

Sezónní polévka z červené řepy

Červená řepa je taková skromná obyčejná zelenina a přitom v sobě skrývá velké množství prospěšných látek pro tělo. Proto je více než zdrávo začlenit ji do svého jídelníčku pravidelně, obzvlášť na podzim a v zimě, kdy je nouze o čerstvou ...
Řecká čočková polévka

Řecká čočková polévka

Čočku jsem nenáviděla. Ano, původ je ve školní jídelně, čočce na kyselo s párkem a dalších vymoženostech české kuchyně, v kterých hraje nějakou roli čočka. Začala jsem ji milovat až s řeckou kuchyní. A nejsem sama. Pokus s řeckou čočkovo...
Dýně dvakrát jinak

Dýně dvakrát jinak

Podzim hraje všemi barvami, ale v kuchyni většinou vládne oranžová. V sychravé dny, kdy je venku nevlídno, nás můžou zachránit leda dýně. Pojďme si z nich proto uvařit výbornou polévku, která nás zahřeje, a také upéct koláč, abychom měli...
Podzim s čokoládou

Podzim s čokoládou

Čokoláda je takové malé antidepresivum, které můžete mít vždycky doma. Lék na všechny bolesti, smutky a stresy. Čokoláda, hlavně ta kvalitní s vysokým obsahem kakaa, dokáže zlepšit náladu na počkání. Rozpouští se na jazyku, je tak sladká...
Čaj o páté v sušence

Čaj o páté v sušence

Na první pohled nejsou tyhle sušenky až tak výjimečné. Jsou celkem suché, drobí se a jsou trošku těžké. Ale ta chuť. Ta je jedinečná. Chutnají jako slabý, velmi sladký černý čaj. Ale to všechno v sušence. Zakousnete se poprvé a ucítíte t...
Borůvkový koláč skoro bez cukru

Borůvkový koláč skoro bez cukru

Křehké těsto, nahoře ovoce a na něm ještě drobenka. Jedna z největších klasik mezi letními koláči. Tak vyrazte do lesa na poslední borůvky a dejte se do pečení. Borůvkový koláč je tak jemný a tak sladký, ale přitom v sobě nemusí mít ani ...
Muffiny z bílé čokolády s ostružinami

Muffiny z bílé čokolády s ostružinami

Některé recepty na muffiny jsou lehké. Vezmete tekuté složky, vezmete sypké složky, promícháte, pak to smícháte všechno dohromady a je hotovo. A některé recepty jsou trošku složitější, to ale neznamená, že bychom na ně měli úplně zanevří...
Ovocné košíčky s tvarohem

Ovocné košíčky s tvarohem

Co takto si pro změnu upéct něco zdravého? Bez mouky. Bez průmyslově ztužených tuků. Můžete vlastně i bez cukru. A místo toho s antioxidačním kakaem a kakaovým máslem, se sladkým ovocem a přírodním sirupem a taky s výživnými vločkami a s...
Hruškový obrácený koláč

Hruškový obrácený koláč

Přišel k nám z Francie. Přišel plný karamelu, šťavnatých jablek a s vláčným těstem. Tarte Tatin. Česky mu trošku popisně říkáme obrácený koláč, to protože se vlastně peče obráceně, ovocem dolů. Do původního receptu patří jenom cukr, jabl...
Jak vyrobit: Zdravý džem ze 2 ingrediencí

Jak vyrobit: Zdravý džem ze 2 ingrediencí

I když se marmelády a džemy jeví jako veskrze zdravé ovocné dobroty, není tomu tak. Běžně jsou tvořeny přidaným cukrem a to minimálně z poloviny, želírovací složkou, která bývá složena z deseti a více složek, které nejsou zdravé. A až pa...
  • 1
  • 2

Štítky pro „Recepty“: