Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Jak chutná podzim aneb co dobrého si uvařit

zdroj: shutterstock

Podzim už ťuká na dveře a s ním i recepty, které se s tímto obdobím neodmyslitelně pojí. Pojďte si vyzkoušet využít sezónní potraviny, které má spousta z nás na zahrádkách! Připravili jsme pro Vás totiž 3 jednoduché recepty, které nejsou vůbec těžké na přípravu a budete z nich určitě nadšení, jako my.

Dýňová polévka

To, že opravdu přichází podzim, poznáte i podle toho, že se v obchodech objevují čím dál tím víc dýně. Z dýně se dá udělat spousta výborných jídel - od polévky přes těstoviny až po různé příkrmy pro nejmenší nebo sladké buchty. Kromě cenové dostupnosti vás ale dýně může příjemně překvapit i svými zdravotními benefity. Pomáhá nám totiž při problémech s žaludkem, při onemocnění slinivky a sleziny a nové vědecké výzkumy dokonce polemizují o prevenci nádorových onemocnění

Co budeme potřebovat:

  • 1 dýni hokaido
  • 2-3 menší brambory
  • 1 střední cibuli
  • 1 kostka bujonu
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • olej (jen pod cibulku)
  • 2-3 stroužky česneku
  • sójová omáčka
  • 1 nastrouhaný muškátový oříšek
  • smetana na vaření
  • petrželka
  • zakysaná smetana

Jak na to:

  • nejprve začneme přípravou dýně, kterou si omyjeme, očistíme, vydlabeme dužinu se semínky a nakrájíme na menší kostky, stejně jako brambory (pokud máte dýni hokaido, nemusíte vnější kůru loupat)
  • poté si najemno nakrájíme cibulku a dáme ji na troše oleje osmahnout do sklovata
  • k připravené cibulce přidáme dýni a brambory, lehce orestujeme a následně podlijeme vodou, aby bylo vše akorát ponořeno, přidáme bujon, sůl, pepř, kmín a necháme přikryté vařit do změknutí, cca 40 minut
  • po uvaření odstavíme z plotny, přidáme smetanu na vaření, česnek a petržel a tyčovým mixérem vše rozmixujeme
  • polévku vrátíme na plotnu, přidáme muškátový oříšek, trochu sójové omáčky a případně ještě dochutíme solí a pepřem
  • polévka má být hustá, ale pokud je pro vás hustá až moc, vraťte ji na plotnu a přidejte trochu mléka
  • podáváme se lžící zakysané smetany, případně kdo by chtěl, může posypat opraženými dýňovými semínky

 Smetanová houbová omáčka

Ať už jste si přinesli čerstvé houby přímo z lesa a nebo máte zásobu těch sušených, můžete se během krátké chvíle připravit skvělé jídlo, které zasytí i zahřeje. Jedná se o houbovou omáčku, kterou si můžete dát na špagety, jak jsme to udělali my, a nebo klidně k masu, knedlíkům nebo třeba bulguru. Příprava je opravdu snadná, a tak toto jídlo zvládne určitě i úplný začátečník.

Co budeme potřebovat:

  • 250 g hub (když jsou čerstvé, sušené je třeba nejprve namočit)
  • středně velká cibule
  • smetana na vaření (12 %)
  • mléko (dle potřeby)
  • hladká mouka (od oka na jíšku)
  • olej
  • máslo
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • (kdo by chtěl citronovou šťávu nebo petrželku)
  • špagety (nebo jinou přílohu dle vlastního výběru)

Jak na to:

  • nejprve si najemno nakrájíme cibuli a houby (ty před tím samozřejmě očistíme)
  • do hrnce si dáme trošku oleje a cibulku na něm orestujeme do sklovata
  • poté přidáme trochu kmínu, sůl, nakrájené houby, lžíci vody a necháme asi 15 minut podusit
  • v dalším hrnci si zatím s pomocí másla a mouky připravíme světlou jíšku
  • do jíšky následně přiléváme mléko a smetanu a za stálého míchání necháme provařit a zhoustnout, cca 20 minut
  • do hotového omáčkového základu pak přidáme podušené houby, dochutíme solí a pepřem a případně přidáme citronovou šťávu a před servírováním petržel
  • pokud se vám zdá omáčka příliš hustá, můžete do ni přidat trochu mléka a ještě chvilku povařit
  • na konec už si jen připravíme přílohu a můžeme servírovat!

Švestkový koláč

Kromě borůvek z léta a podzimních jablek má také spousta lidí zásobu švestek. Ty zpravidla dozrávají od července do konce září, takže buď můžete mít ještě čerstvé nebo už zavařené či zamražené. Hodit se ale budou jakékoliv máte zrovna po ruce. Švestky v sobě totiž mají velké množství vlákniny, která lidskému organismu pomáhá se správnou funkcí trávicího traktu. Blahodárný účinek mohou mít švestky i ve vztahu k vaší hladině cholesterolu i prevenci cukrovky. Ale dost bylo mouder, pojďme se vrhnout na recept na skvělý rychlý švestkový koláč, který přijde k chuti nejen v době podzimní!

Co budeme potřebovat:

  • švestky
  • necelý hrnek cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2-3 vejce (podle velikosti)
  • 1 hrnek bílého jogurtu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • půl balíčku prášku do pečiva
  • máslo (nebo jiný tuk na drobenku)
  • krupicový cukr
  • hrubá mouka
  • + kdo chce ozvláštnit může do drobenky přidat i mák

Jak na to:

  • nejprve si připravíme švestky - někdo dává rovnou půlky, někdo má radši menší kousky
  • předem si také připravíme drobenku, do které přijde tuk, cukr, mouka a mák, vše se řádně promíchá a promačká
  • na těsto si v míse smícháme cukr s vajíčky a ručně vyšleháme do pěny
  • do směsi cukru a vajec přidáme jogurt a zamícháme
  • k mokré směsi už jen prosejeme mouku s práškem do pečiva a pečlivě promícháme do hladkého těsta
  • těsto přemístíme na vymazaný a vysypaný plech a rovnoměrně rozprostřeme
  • na těsto následně naskládáme švestky a poté zasypeme vrstvou drobenky
  • dáme do trouby vyhřáté na 175 - 180° a pečeme, dokud nám nezezlátnou okraje