Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Jak chutná moře aneb 3 jednoduché letní recepty

zdroj: shutterstock

Mořské plody jsou skvělým zdravým zpestřením našeho jídelníčku, navíc obsahují řadu vitamínů, jód i selen. Pokud jste zrovna na letní dovolené u moře nebo si kousek dovolenkové nálady chcete přenést do vaší kuchyně, máme pro vás tři jednoduché a přitom vynikající recepty. Jsou opravdu rychlé a snadné na přípravu, nicméně s výsledkem budete zaručeně spokojení. 

Grilované krevety s česnekem a citronem

Co budeme potřebovat:

  • 500 g oloupaných krevet
  • 3 stroužky česneku (nakrájeného)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron (šťávu a kůru)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Salsa nebo omáčka na dochucení na talíři (volitelné)


Postup:

  • Nejprve si předehřejeme gril na střední teplotu (případně pánev)
  • V míse smícháme očištěné krevety s česnekem, olivovým olej, citronovou šťávou i kůrou (pozor, citronová kůra nesmí být chemicky ošetřená). Vše dobře promícháme, aby se všechny suroviny hezky spojily
  • Směs dochutíme solí a pepřem (případně dalším kořením dle chuti - například chilli)
  • Krevety dáme na grilovací rošt a grilujeme zhruba 2-3 minuty na každé straně, dokud nejsou krásně růžové
  • Podáváme zakápnuté citronovou šťávou, jako přílohu můžeme zvolit třeba rýži nebo špagety

Linguine s mušlemi a čerstvou bazalkou

Budeme potřebovat:

  • 400 g linguine (těstoviny)
  • 1 kg mušlí (dobře očištěných)
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 stroužky česneku (nasekaného)
  • 1 červenou papriku (nakrájenou na tenké proužky)
  • 1/2 skleničky bílého vína
  • Čerstvou bazalku (nasekanou)
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Parmazán na posypání (není povinné)

Postup:

  • Vaříme linguine dle podle pokynů na obalu, následně je opatrně je scedíme a necháme stranou
  • Na velké pánvi zahřejeme olivový olej a přidáme česnek, který necháme rozvonět
  • Dál přidáme nakrájenou papriku a necháme tak 2-3 minuty změknout
  • V této fázi přidáme vyčištěné mušle a zalijeme je bílým vínem. Zakryjeme pánev pokličkou a vaříme asi 5-7 minut, dokud se mušle neotevřou
  • Otevřené mušle vyndáme z pánve a necháme chvíli stranou
  • Do omáčky, ve které se vařily mušle, přidáme uvařené linguine a promícháme, aby se omáčka dostala všude
  • Přidáme čerstvě nasekanou bazalku, osolíme a opepříme podle chuti. Pokud chcete, můžete přidat i strouhaný parmazán

Grilovaný losos s medovou glazurou

Suroviny:

  • 4 filety z lososa (co filet, to porce)
  • 3 lžíce medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 stroužky česneku (nasekaného)
  • Šťáva z citronu
  • Sůl a pepř
  • Petrželka na ozdobu (není povinné)


Postup:

  • Předehřejeme si gril na střední teplotu
  • V misce smícháme med, sójovou omáčku, hořčici, nasekaný česnek a citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se všechny suroviny spojily
  • Směs osolíme a opepříme
  • Lososa položíme na grilovací rošt a potřeme jej připravenou glazurou
  • Filé opékáme zhruba 4-5 minut na každé straně, dokud nejsou pevné a krásně zlaté.
  • Po přetočení vždy namažeme glazurou, aby se dostala všude
  • Před podáváním pokapeme citronovou šťávou a případně dozdobíme petrželkou
  • Podávat můžeme téměř s čímkoliv, my doporučujeme brambory nebo salát