Česnekem proti bacilům a virům

5,0 5
5

Česnekem proti bacilům a virůmzdroj: biooo.cz

Ačkoliv venku vládne zima vymalovaná jak z obrázků Josefa Lady, má tohle období i svou odvrácenou stránku. V tomto období jsme značně unavení a oslabení a bacily a viry vesele útočí na naše zkřehlé schránky. Stačí někde prochladnout, pobývat v místnosti či tramvaji plné lidí a můžeme se vsadit, že na nás nějaký ten bacílek bude číhat. Prevence je vždycky lepší než léčit už napadené tělo. A příroda nám nabízí širokou nabídku.

Česnek je asi nejznámější a nejtradičnější pomocník v boji proti bacilům a virům. Je přírodním antibiotikem a vysoce ceněný pro své silné antibakteriální a protiplísňové účinky. Česnek obsahuje kombinaci antioxidantů, které jsou experti na boj s volnými radikály a vyhlašují válku všemu, co nám škodí zvenku i zevnitř. Je to především kombinace vitaminů A a C a selen, podpořená vitaminem B a jódem.

Je však pravdou, že v kontrastu s jeho nespornými výhodami, je jeho vyšší konzumace jaksi společensky nevhodná díky zápachu z úst. Takže si ho můžeme dopřát jedině doma po práci a v sociální izolaci. Ale to by nás nemělo odradit, protože vždycky tady existují česnekové tablety, které nepříjemný vedlejší efekt postrádají. Pojďme si ale dneska udělat zdvořilou výjimku a pěkně se “naimpregnovat” česnekem - tím čerstvým a českým. Citliví jedinci ať nakládají s česnekem opatrně, přece jen může větší konzumace česneku způsobit alergické reakce či pálení žáhy. Naštěstí v naší domácnosti, kde máme astmatika i atopika, se nic takového neděje a tak vesele konzumujeme preventivně tuto pomazánku, které říkáme pomazánka pro odvážné.

Česneková pomazánka pro odvážné

Ingredience

  • 4-5 velké stroužky česneku
  • 1 plnotučný tvaroh
  • 1 pomazánkové máslo
  • kokosový olej
  • ⅓ feferonky
  • pórek

Postup

Stroužky česneku nastrouháme na struhadle na jemno a zamícháme s tvarohem a pomazánkovým máslem a kokosovým olejem. Nakrajíme na drobné kousíčky červenou feferonku a malou část pórku a vše spolu zamícháme, osolíme a opepříme. Opečeme nakrájené plátky bagety na sucho na pánvičce a namažeme pomazánkou, ozdobíme feferonkou či pórkem. Vhodné i k oslavám a dobrému pití. A navíc se vám bacily budou vyhýbat jak čert kříži.

Na zdraví!

Jak se vám článek líbil?