Sdílejte článek z magazínu
Zadejte e-mailovou adresu toho, komu chcete článek poslat. Nakonec napište své jméno, ať dotyčný ví, kdo mu článek zasílá.
Článek už putuje dál, děkujeme za sdílení.

Rajská polévka pro dobrou náladu

5,0 5
6

Rajská polévka pro dobrou náladu zdroj: biooo.cz - Marcela Fröhlichová

Možná ještě venku není úplně dokonale hřejivé jaro, ale kdo říká, že si nemůžeme dopřát teplo a slunnou Itálii dohromady na talíři? Tahle polévka se vaří pro dobrou náladu a chuť. Rajčata totiž obsahují tyramin, který vyvolává zlepšení nálady.

Rajská polévka je samotná esence zdraví, obzvlášť když ji neošidíte a uvaříte ji na italský způsob. Než se vrhneme na recept, pojďme si tedy říct pár faktů o rajčatech. Proč právě rajská polévka a co v těch rajčatech je?

Rajčata obsahují betakaroteny, téměř všechny vitaminy A, C, D, F, K a celý soubor vitaminů skupiny B. Například biotin je prospěšný pro kůži, vlasy a nehty, niacin (vitamin B3) zase napomáhá osvěžujícímu spánku a dobré náladě. Lykopeny a karotenoidy obsažené v rajčatech chrání membrány tělesných buněk. Kyselina listová podporuje krvetvorbu a růst buněk. Antioxidanty chrání tělesné buňky před volnými radikály. Prostě taková poctivá rajčatová polévka se vaří pro radost i jako lék proti nemocem.

Pokud vaříme rajčatovou polévku na jaře mimo letní sezónu rajčat, těžko seženeme rajská jablíčka políbená sluncem, a tak je lepší sáhnout asi po kvalitních konzervovaných rajčatech. Vyvarujme uvařit typickou českou rajskou polévku jen z rajčatového protlaku, chuť nebude nikdy tak plná jako z rajčat.

Ingredience:

  • 2 malé cibule
  • 4 mrkve
  • 2 konzervy rajčat (případně cca 250 g čerstvých rajčat)
  • 500 ml pasírované rajčatové šťávy (passata di pomodoro)
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej na smažení (může být panenský i 2. jakosti)
  • sůl a pepř na dochucení
  • čerstvá bazalka na ozdobu a provonění

Rajská polévka pro dobrou náladu

Postup:

Plnou chuť nám zaručí základ z osmažené cibulky a mrkve (obojí nakrájené na drobno). Na olivovém oleji orestovaná mrkev pustí krásně barvu. Do tohoto základu přidáme konzervovaná (případně čerstvá rajčata) a chviličku spolu restujeme, zalijeme přibližně litrem vody, přidáme rajčatovou štávu a pozvolna vaříme 15 minut. Ochutíme 2 stroužky česneku, ten nesmí chybět, solí a pepřem. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krémové konzistence. Při podávání provoníme talíř polévky čerstvou bazalkou.

Dobrou chuť! :-)

Související produkt
Mladý ječmen bio, kapsle 150 ks, 52,5 g
Nástroje Zdraví / 340 Kč
Sušený mladý ječmen obsahuje vysoký podíl vitaminů a minerálů. a chlorofylu. Ječmen má pozitivní vliv na celkový stav organismu.
Detail produktu