Jídlem proti chudokrevnosti

5,0 5
6

Jídlem proti chudokrevnostizdroj: shutterstock.com

Věděli jste, že chudokrevnost je jedna z nejrozšířenějších nemocí světa? Možné příčiny se počítají na desítky a i když můžu podstupovat nutnou léčbu, vždycky platí, že stejně jako na každou nemoc, i na chudokrevnost platí to, co jím. A že se vždycky najdou přírodní super pomocníci, kteří nakopnou hemoglobin a přispějí k lepšímu krevnímu obrazu.

Chudokrevnost neboli anémie, značí snížené množství jak krevního barviva hemoglobinu, tak červených krvinek. Když se zeptáte lékaře, kde může být příčina, zděsí se a řekne, že chudokrevnost byla jedna z nejhorších otázek na škole a že kapitola chudokrevnost zabírala celý sešit poznámek. Ano, tolik je možných důvodů.

Od nedostatku železa až po úrazy, vnitřní krvácení, vředy, záněty, gynekologické problémy či “jen” nedostatek vitaminů, které by pomohly vstřebávání železa. Anémie je oříškem pro všechny lékaře, zvlášť, pokud se nepřijde na jádro pudla. Což se stává i v případě, že se udělají desítky různých vyšetření. Udělá se vřed, vykrvácí, jste chudokrevní, jenže než dojdete na vyšetření žaludku, tak se vřed sám zahojí a nepozná se nic.

Když se neví příčina…

Pracovat s tím, že nám například po úrazu unikají červené krvinky je jiné, než pracovat s tím, že vlastně netuším, proč jsem chudokrevná a nevím, co konkrétně léčit. Jelikož se zdají být všechny orgány v pořádku, nezbývá, než si přiznat jeden malý nemilý fakt:

Když se neví příčina…zdroj: shutterstock.com

Nehledě na diagnózu, strava dokáže zmírnit projevy chudokrevnosti, zkrátit dobu léčby či napomoci znovu nastartovat tělo. A to, co jíme, nestačí na pokrytí veškerých živin. Pokud je pravda to, že i v zimě pěstujeme rajčata, používáme pesticidy a nakonec veškeré ovoce a zeleninu převážíme přes půlku zeměkoule, kolik vitaminů a minerálů v tom opravdu je? Možná bych z výčtu výživných jídel měla rovněž vyškrtat vejce, veškeré uzeniny, tavené sýry, možná i většinu jogurtů a pravděpodobně ani bulky posypané semínky nebudou celozrnné.

Možná se snažím jíst zdravě. Možná si odpírám fastfoody, smažené, sladké. Možná žiju s vědomím, že zeleninový salát mi dodává spoustu energie, vlákniny a vitamínů. A možná to vlastně ani není pravda.

Věřím, že když nejsem vegetarián a jím všechno, nemusím nic hlídat a že jsem tudíž úplně cajk. Ale...

Nedávno mě překvapilo, že většina vegetariánů a dokonce i veganů chudokrevností netrpí. Přitom maso – ten bohatý zdroj železa – nejí vůbec. Když o tom s nimi mluvím, často mi řeknou, že samozřejmě, tyhle věci si hlídají, vědí, že můžou lehce spadnout do spárů (nejen) chudokrevnosti. Právě to, že nejí maso (nebo veškeré živočišné produkty) znamená, že si o to více hlídají svou stravu i krevní obraz. Zatímco já slepě věřím, že když vegetarián/vegan nejsem a jím tak nějak všechno, že hlídat nemusím nic, že mám pestrou stravu a že jsem tedy cajk. A pak mě vezou do nemocnice s tím, že množství hemoglobinu je tak nízké, že už tam sama prostě nedojdu…

Když se tak stalo, příčina se nenašla. Začala jsem tak pátrat po přírodních doplňcích stravy, které by nahradily Aktifferin - tolik neoblíbený, ač účinný - přípravek železa od doktora. Paradoxně, tři produkty popsané níže, mi zvýšily hladinu hemoglobinu ještě o něco víc než samotné tabletky železa. A bez vedlejších účinků.

Zelené potraviny

Zelené potraviny (mladý ječmen, chlorella, spirulina, mladý pšenice či vojtěška) známe jako bohatý zdroj vlákniny, řady minerálů v čele s hořčíkem a železem. Tajemství, proč jimi lidé léčí chudokrevnost je však chlorofyl. Zelené barvivo je totiž velice podobné lidskému hemoglobinu. Ač se zelené potraviny liší v tom, že v jedné je více jódu, v druhé více železa, ve třetí zase vlákniny, chlorofyl obsahují všechny. Autorka knihy Zelené potraviny Maria Dallen navíc tvrdí, že výzkumy ukázaly, že bere-li se železo s chlorofylem, je výsledný efekt mnohonásobně vyšší. Chlorofyl navíc ještě pomáhá při regeneraci a hojení u lidí trpějící na záněty a hlavně žaludeční vředy. Což je vlastně častá příčina chudokrevnosti.

Zelené potraviny tak mohou pomoci v mnoha ohledech. Rovněž se může stát, že hojení zánětů v těle se projeví nejen na vzrůstajícím se hemoglobinu, ale i na zlepšení pleti a vyléčení akné.

A pokud bychom jen přeci měli hledat tu nejlepší zelenou potravinu právě na anémii, byl by to mladý ječmen. Obsahuje totiž o 25x více draslíku, 37x více vápníku, 2x více hořčíku a 5x více železa a 2x více fosforu než jeho kolegyně mladá pšenice. Naopak vojtěška (alfalfa) obsahuje ze zelených potravin chlorofylu nejméně, ale o to je bohatší na kvalitní protein.

Ale abych z toho nedělala matematický příklad – mladý ječmen mi výborně nahradil už v prvních měsících Aktifferin. Snad i tím, že obsahuje řadu vitaminů napomáhajících vstřebávání železa.

Fytominerály

Pakliže vám zelené potraviny nechutnají a nejste s to je překousnout, dobrou variantou, jak doplnit zásoby všech živin, je například Fytominerál. To je něco jako “multivitamin”, jen s tím rozdílem, že je ve formě koloidních minerálů, tedy jeho vstřebatelnost je 98 %, což se u přípravků z lékárny říci nedá. Rychle doplní potřebné minerály a už za krátkou dobu vykouzlí přímo tabulkové hodnoty hemoglobinu.

Užívá se (u dospělého člověka) 30 kapek denně, které se zamíchají do vody a vypijí. Chutná jako citronová voda, takže se nemusíte bát nepoživatelnosti.

Melasa

Starý dobrý známý trik je rovněž melasa, tedy to, co bychom mohli považovat jen za “odpad” cukru. Obsahuje vápník, hořčík, železo, draslík, sodík, zinek, meď a hlavně vitaminy skupiny B. Melasa je dobře známá lékařům i vědcům, často se dává do spojitosti s onkologickými problémy, s chronickou zácpou, s obnovou toku lymfatického systému i na doplnění energie při únavách a stresu.

1 polévková lžíce rozmíchaná ve vodě s kapkou citronu tak poskytne tělu nejen železo samotné, ale opět se postará i o jeho snadné vstřebávání. Účinky melasy se navíc brzy začínají projevovat třeba i tím, že přestávají padat vlasy a lámat se nehty. A pokud by vám její nasládlá chuť nedělala dobře, zkuste jí zamíchat do bílého kysaného jogurtu. Vytvoří tak skoro až čokoládovou chuť.

Když mě vezli do nemocnice, můj hemoglobin lehce překročil hranici padesáti. Nyní je to číslo skoro třikrát vyšší. Nechci to přičítat k dobru jen melase, fytominerálům či zeleným potravinám, nejsou náhradou skutečně pestré stravy. Jsou jen pomocnou berličkou v dobách největší nouze, jsou výbornými prostředky k udržení zdraví a velkým krokem k rychlejšímu uzdravení, ale…nenahrazují to, že pokud už chudokrevná jsem, musím si dávat pozor na to, co jím. A to nehledě na diagnózu. Protože možná už v dnešní době nemůžu říct, že “jedno jablko denně a není potřeba doktora.” Tedy ne za předpokladu, že ono jablko dorazilo na můj stůl v zimě a to ještě bůh ví odkud…

Jak se vám článek líbil?